Miksei ötökät kuole tai menetä tajuntaansa kun niille antaa luunapin, vaan...

Miksei ötökät kuole tai menetä tajuntaansa kun niille antaa luunapin, vaan...

Miksei ötökät kuole tai menetä tajuntaansa kun niille antaa luunapin, vaan jatkaa vaan kipittämistään? Melkoinen tällihän sen täytyy niille olla kun ovat niin pieniä!

Vastaus
08.09.200813:14
9319
29

Helpottaisi jos kertoisit mistä ötökästä on kyse. Kyllä monet ötökät kuolevat osuvasta luunapista; itikat, punkit ja muut. Tosin sinnikkäitäkin ötököitä löytyy (kuten muurahaiset, koppakuoriaiset, ym.) joilla on kehittynyt kitiininen ulkokuori. Tämä kitiininen ulkokuori eli eksoskeleton antaa suojaa ja pitää ötökän ruumiin koossa ja on vahva kuin panssari.
Pienuus on itseasiassa hyödyksi ja vähentää tälliä! Kevyt ötökkä vaan leijailee ilmanvastuksessa iskusta ja laskeutuu turvallisesti maahan tömähdyksen sijaan. Pienuus myös tekee ötököistä supervahvoja. Muurahaiset pystyvät esimerkiksi nostamaan 10-20 kertaa oman painonsa (ja tästä voi päätellä millaisia iskuja ne ovat valmiita ottamaan vastaan). Pienuudesta on hyötyä myös siinä että luunappisi iskuvoima ei jakaudu tasaisesti ötökkään (onhan se pienempi kuin sormesi) vaan ainoastaan pieni osa luunapistasi osuu siihen. Kyllä ötökätkin voivat olla ns. pökerryksissä kovasta tällistä, mutta ovat kokonaisuudessaan rakenteeltaan niin erilaisia, että ötökän pökertyneisyyttä voi olla vähän vaikea ihmissilmin havaita.

Kommentit (0)

Vastauksesi