Miksei marjatuomipihlajaa saa leikellä syksyllä? Tuli nyt katkottuu oksii siitä .kuin sen käy nyt

Miksei marjatuomipihlajaa saa leikellä syksyllä? Tuli nyt katkottuu oksii siitä .kuin sen käy nyt

Katkoin m-tpihlajani oksia puolivälist oksasaksil. Piti sahata viel tyvest ku päässy liian isoks. Nyt luin et pitäs nuorennusleikkaus tehäkki keväällä. Mitä sille nyt käy ku teinki syksyl...nyt en uskalla sahata niit tynkiä... vaik piti pistää lähes matalaks et sais uutta kasvustoo

Vastaus

Puuvartisten pensaiden nuorennusleikkaus suositellaan tehtäväksi marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana, jolloin  kasvilla on lepokausi. Tällöin kasvin vahingoittumisen riski on pienin, sillä kasvin kosteuspitoisuus on vähäinen ja esimerkiksi lahottajat eivät pääse silloin vahingoittamaan kasvia. Marjatuomipihlajan nuorennusleikkaukseksi suositellaan vanhimpien oksinen poistamista alhaalta saakka. Vähitellen poistetut vanhimmat oksat antavat tilaa nuoremmille oksille. Pensasta mataloitetaan leikkaamalla kasvustoa niin, että pensaan muoto säilyy.

Kyselin asiasta puutarhaharrastajilta. Luultavasti pensaasi ei leikkaamisesta vahingoitu, sillä marjatuomipihlaja on sitkeä kasvi. Jos jätät oksat pitkille tapeille, kasvaa leikkaamiisi tynkiin uusia vesiversoja ja pensaasta voi tulla luutamainen. Jos taas leikkaat tyngät kokonaan alas, kasvavat vesiversot eli piiskamaiset vuosikasvustot alhaalta saakka. Vesiversoja vuosittain harventamalla ja pensasta muotoilemalla voit säädellä marjatuomipihlajan kokoa.  

Kommentit (0)

Vastauksesi