miks suomi voitti mm kiekon?

Vastaus

Kiitos kysymyksestä.

No, aivan ensimmäiseksi tietysti, että Suomi löi Ruotsin loppuottelussa 6 - 1. ;D

Mutta varmaankin tarkoitit, että mikä johti moiseen lopputulokseen. Tuolla tasolla jokaisen joukkueen pelaajat ovat taitavia ja rautaisia ammattilaisia. Joukossa ei ole ensimmäistäkään huonoa pelaajaa. Joten eroja taitotasossa ei ole paljoakaan, se siis ei selitä lopputulosta.

Täytyy siis siirtyä henkimaailman - err, siis psykologian puoleen. Urheilussakin on tällä hetkellä muotifraasi Voittamisen kulttuuri. En ehkä vetäisi siitä suoraa vertausta tähän, mutta monia piirteitä siitä löytyy leijonien menestyksen taustalta.

Ensiksi, leijonien itseluottamus oli kunnossa. Kiekkoilua pitkään seuranneet muistavat monen monituista katkeraa tappiota kalkkiviivoilta, kun vastustaja on tullut viime metreillä ohitse. Vaikka Suomi olisikin hallinnut ottelua selvästi, on takaraivossa jyskyttänyt ajatus "kyllä ne sieltä tulevat tasoihin ja vielä ohitsekin". Nyt nuoret ja nälkäiset leijonat taistelivat loppuun asti, mistä todistavat monet voitot rangaistuslaukauskisassa.

Lisäksi joukkue hitsautui peli peliltä paremmin yhteen, eli ketjukaverien pelitapa tuli tutuksi. Muistan aikoinani kuulleeni Teemu Selänteen haastattelun, jossa hän kertoi "tutkaparistaan" Paul Kariyasta. Ajatukset kulkivat niin samaan tahtiin ja rataa, että he saattoivat katsomattakin luottaa siihen, että toinen oli oikeassa paikassa maalintekoa varten. On todella tärkeää, että voi luottaa pelikaveriinsa ja tietää, että tämä tekee mitä tilanteessa pitääkin. Lisäksi leijonat pelasivat joukkueena. Joukkue voittaa, eivät yksilöt. Heti, kun pelaajat unohtavat joukkuepelin tärkeyden, alkavat vaikeudet. Menestyjät ovat myös oikealla tavalla nöyriä lajinsa edessä.

Joukkue oli nuori, nälkäinen ja ennakkoluuloton. Sillä oli halu ja uskallus voittaa. Granlundin "salibandymaali" on ennakkoluulottomuudesta hyvä esimerkki. Monikaan jääkiekkomaalivahti tuskin on tottunut siihen, että kiekko kiepautetaan mailan lavalta maaliin. :)

Omalla peräänantamattomalla asenteellaan leijonat saivat henkisen yliotteen vastustajistaan. Monet vastustajat selvästi turhautuivat ja alkoivat syyllistyä jäähyihin sekä alkeellisiin virheisiin. Ja kaikkihan me tiedämme, ettei otteluita voiteta jäähypenkiltä, niin kulunut fraasi kuin se onkin.

Seuraavassa muutamien kirjoittajien ajatuksia voittamisen kulttuurista:
http://hiitela.blogspot.com/2009/03/voittamisen-kulttuuri.html
http://www.sm-liiga.fi/arkisto/blogit/voittamisen-kulttuuri.html
http://yle.fi/urheilu/teksti/lajit/jaakiekko/mm_jaakiekko_2011/2011/05/n...

HelMet-aineistohausta voit etsiä esimerkiksi urheilupsykologiaa käsitteleviä kirjoja:
http://www.helmet.fi/

Mitkä ovat lukijoittemme mietteet voiton syistä? Keskustelkaa!

Lopuksi: Ihanaa leijonat, ihanaa! Ja suuronnittelut myös iGS-toimituksen puolesta.

Kommentit (0)

Vastauksesi