Mikäli hukkaan lompakkoni ja se päätyy ihmiselle joka haluaa väärinkäyttää...

Mikäli hukkaan lompakkoni ja se päätyy ihmiselle joka haluaa väärinkäyttää...

Mikäli hukkaan lompakkoni ja se päätyy ihmiselle joka haluaa väärinkäyttää tietojani. Oletetaan että siellä on ainakin ajokortti jossa näkyy sosiaaliturvatunnus? Luottokortti on jäänyt pois lompakosta. Millaisia mahdollisuuksia tällainen tilaisuus antaa väärinkäyttäjälle? On puhuttu identiteettivarkauksista ja monista muista hankaluuksista? Voiko ongelmilta suojautua mitenkään?

Vastaus

Identiteettivarkaus ei vielä toistaiseksi ole rikos Suomessa, mutta toisen ihmisen henkilötietojen käyttäminen niin, että siitä seuraa taloudellista vahinkoa asianomaiselle on rikoslain mukaan rangaistava petos (Rikoslaki 36 LUKU, Petoksesta ja muusta epärehellisyydestä 1 §).

Sen kummemmin spekuloimatta minkälaisia mahdollisuuksia identiteettivarkaus antaa, voin kuitenkin arvioida sen antavan samnakaltaisia mahdollisuuksia kuin jos käyttäisi väärää henkilöllisyystodistusta.

Internetissä asioidessa omien henkilötietojen käyttämisessä ja luovuttamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen ja varmistaa, että sivusto on luotettava ja turvallinen.

Näin tietosuojavaltuutettu neuvoo osoitteessa http://www.tietosuoja.fi/33491.htm:

"Jos kukkarosi on hävinnyt tai varastettu, toimi välittömästi; ilmoita pankeillesi, luotto-
korttiyrityksille ja vastaaville, mitätöi korttisi ja sulje tilisi heti"

http://www.tietosuoja.fi/

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001?search%5Btype%5D=...

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Identiteettivarkaus+voi+pian+olla+rik...

Kommentit (0)

Vastauksesi