Mika Waltari kirjoitti legendan mukaan parhaimmillaan 30, huonompinakin päivinä...

Mika Waltari kirjoitti legendan mukaan parhaimmillaan 30, huonompinakin päivinä...

Mika Waltari kirjoitti legendan mukaan parhaimmillaan 30, huonompinakin päivinä 15, liuskaa päivässä. Paljonko on liuska esimerkiksi nykypäivän Word-tekstinkäsittelyohjelman merkkeinä tai sivuina?

PS. Kysy mitä vain -sivuston vasemmassa yläkulmassa olevan Kysy mitä vain -logon klikkaaminen ei vie käyttäjää KMV-pääsivulle, vaan Helsingin kaupunginkirjaston pääsivulle. Tämä on selkeästi käytettävyystandardien vastaista ja vie käyttäjän harhapoluille. Käytettävyysoppien mukaisesti sivuston logon pitäisi olla linkki ko. sivuston pääsivulle. (Helsingin kaupunginkirjasto-tekstin voi toki linkittää edelleen kirjaston päääsivulle.)

Vastaus

Waltarin hurjasta kirjoitustahdista puhutaan yleensä samalla kuin vuonna 1945 ilmestyneestä Sinuhe egyptiläisestä. Kirjailija itse muistelee, että Sinuhen kanssa hänen paras saavutuksensa oli 27 liuskaa päivässä. Myöhempinäkin vuosina hän päivittäin naputteli tekstiä vanhanaikaisella kirjoituskoneellaan suurin piirtein tai vähintään tuon 15 liuskaa. Jos työpäivän aikana arkkipino ei enempää kasvanut, Waltari ei mielestään oikein ollut vireessä!

Sinuhea syntyi 900 sivua neljässä kuukaudessa – ja miltei painovalmiina tavarana. Noista huhtikuusta elokuuhun kierineistä päivistä Waltari muuten kirjoitti veikeän teoksen nimeltä Neljä päivänlaskua. Tässä romaanissa romaanista on mainioita kuvauksia intensiivisestä, suorastaan kuumepäisestä ja väliin houreisestakin luomisprosessista.

Sinuhen alkuperäinen käsikirjoitus on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran hoivissa. Nyt vain on niin, että Kirjallisuusarkiston tutkijasali on muuttovalmistelujen vuoksi suljettu, enkä päässyt tarkistamaan käsikirjoituksesta, minkä verran sanoja tai merkkejä yhdelle liuskalle on jotakuinkin mahtunut.

Suomessa paperiarkkien koot standardisoitiin jo 1920-luvulla, joten Waltari on todennäköisesti työntänyt kirjoituskoneeseensa A4-liuskan. Nykyään kustantamot odottavat saavansa käsikirjoitukset tekstinkäsittelyohjelmilla ja yhdelle puolelle paperia, harvalla rivinvälillä ja kunnon marginaaleilla sekä luettavalla fontilla kirjoitettuna. Esimerkiksi Otavalla toivotaan kirjasinkokoa 12 ja rivinväliä 1,5 tai 2.

Ja sitten vain testaamaan, millaisen liuskan Waltari olisi ehkä tänä päivänä kirjoittanut.

Naputtelin mustaa valkoiselle Wordin 2003 versiolla Sinuhe egyptiläisen ensimmäisiä kappaleita. Arkin asetukset olivat tällaiset:
-marginaalit ylhäällä ja alhaalla 2,5 cm, vasemmalla ja oikealla 2 cm
-rivinväli 1,5 ja kirjasimena Times New Roman kokoa 12
-tavuviivoja enintään kaksi peräkkäin ja tavutusalue 0,75 cm
Kappaleet erotin toisistaan aloittamalla niiden ensimmäisen rivin kolmella tyhjällä lyönnillä.

Näin muotoiltuna A4 nielaisi painokoneen läpi tullutta Sinuhea puolisen toista ensimmäistä sivua, alkaen sanoista ”Minä, Sinuhe, Senmutin ja hänen vaimonsa Kipan poika […]”. Testi päättyi lauseeseen ”Vaan kirjoittaessani tämän luovun toivosta, että minua koskaan luettaisiin tai ymmärrettäisiin”.

Merkkejä yhdellä liuskalla on 2766, välilyönteineen 3193.

Eräästä Waltarin käsikirjoituksesta on näyte Ritva Haavikon kirjassa Mika Waltari, valloittaja (WSOY, 2008). Nykykirjasimista taitaa Perpetua tehdä aikasta samanlaista, ehkä hiukan tiheämpää jälkeä kuin kirjailijan masiina. Kyseisellä fontilla ja yllä olevilla sivun asetuksilla rivejä on kolme enemmän ja merkkejä mahtuu liuskalle 3040, välilyönteineen 3516.

Lähteet:
Waltari, Mika: Kirjailijan muistelmia. WSOY, 1980.
Waltari, Mika: Neljä päivänlaskua. WSOY, 2003.
Waltari, Mika: Sinuhe egyptiläinen: viisitoista kirjaa lääkäri Sinuhen elämästä n. 1390-1335 e.Kr. WSOY, 1995.
http://www.kulttuuripalvelu.fi/?id=62
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paperi
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Aanelonen+t%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4+80+v...
http://www.otava.fi/otayhteytta/haluatko_kirjailijaksi/fi_FI/aiotko_kirj...

PS. Kiitos tarkkasilmäisestä palautteesta! Lähetin viestisi eteenpäin Tietohuoltoaseman ylläpidolle.

Kommentit (0)

Vastauksesi