mikä on vikana kun ilmavaivat haisee mädäntyneille kananmunille?

mikä on vikana kun ilmavaivat haisee mädäntyneille kananmunille?

mikä on vikana kun ilmavaivat haisee mädäntyneille kananmunille? mitä pitää jättää pois ruokavaliosta?

Vastaus

Tähän voi olla monta syytä! Ihmisen elimistö kun on aika yksilöllinen järjestelmä. Pääasiassa ilmavaivat synnyttää paksusuolessa majaileva bakteerifauna, joka vaihtelee ihmisillä, ja se voi myös muuttua vaikkapa antibioottikuurin seurauksena. Mutta aina kun bakteerit saavat ylimääräistä ravintoa, tuloksena on ilmavaivoja.

Monesti nämä suolen mutkan bakteerit riehaantuvat palkokasveista, jotka ovat näiden lempimuonaa. Eli herneet ja pavut pistävät paukkumaan, sen tietää vanha kansakin. Tämä on vaaratonta, mutta melko epämukavaa. Samaan tapaan ilmavaivoja aiheuttaa myös esim. xylitoli isoina annoksina, ylensyöminen, kaali, rasvainen ruoka ja lukemattomat muut syyt.

Yleisimpiä syitä kauhistuttaviin ilmavaivoihin on myös laktoosi-intoleranssi. Laktoosi-intoleraatikoilla ei erity ns. laktaasia, joka pilkkoisi maitosokerin ihmiselle sopivaan muotoon, vaan nämä sokerit menevätkin jo tutuksi tulleille suolibakteereille juhlaeväiksi. Ja jälleen tuloksena on paukkukarnevaalit. Tähän on helppoja ratkaisuja kuten vähälaktoosiset tuotteet ja laktoosia hajottavat lääkkeet. Laktoosi-intoleranssiepäilyt kannattaa todentaa lääkärillä.

Harvinaisempi, mutta sitäkin ikävämpi syy epämääräisiin vatsavaivoihin on keliakia. Keliakiassa ihmisen elimistö ei osaa käsitellä perinteisissä viljatuotteissa esiintyvää gluteenia. Tällöin gluteeni tuhoaa suoliston nukkapintaa ja estää ruuan normaalia imeytymistä, ja jälleen suolen bakteerit saavat ruokaa ja ihmiselle tulee ilmavaivoja.

Jos sinusta tuntuu, että paukuttelet reilusti yli parikymmentä kertaa päivässä, niin on syytä käväistä lääkärissä ja selvittää, mikä on siihen syynä. Pidetään peukkuja, että kyseessä oli vain elinen hernerokka tai muuten vain ylensyönti, eikä mitään sen vakavampaa :)! Jos huolena on "vain" pahanhajuiset tuhnut, silloin kannattaa kokeilla pudottaa ruokavaliosta aina yksi, tietty ainesosa ja katsoa miten se vaikuttaa tilanteeseen.

Lähteet ja lisätietoa:
http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=ilmavaivat&p_...
http://www.jade-lehti.fi/terveys/article140719-1.html

Kommentit (0)

Vastauksesi