Mikä on vesipisaran tilavuus?

Mikä on vesipisaran tilavuus?

Mikä on vesipisaran tilavuus? Ongelma on sellainen, että hanaa ei saa suljettua kokonaan vaan se jää tippumaan. Ajatelen niin, että kun vettä kerääntyy putken suulle tietty määrä niin jossain vaiheessa gravitaaio kumoaa adheesion ja vesitippa putoaa. Mikä mahtaa olla "ylimääräinen" vedenkulutus tunnissa jos vettä tipahtaa tippa / sekunti? (vuorokaudessa, vikossa, kuukaudessa, jne.)

Vastaus

Paikallisten aluehuoltoyhtiöiden verkkosivuilla kerrottiin, että vuotava hana kuluttaa vettä jopa 15 litraa/vrk. Jyväskylän kaupungin ympäristöoppaassa mahdolliseksi tuhlausmääräksi kerrotaan puolestaan 30m³ (eli hukkaan menisi yli 80 litraa päivässä). Työtehoseura taas osaa kertoa, että tippa sekunnissa tekisi lähes kymmenen kuutiometriä vettä hukkaan vuodessa. Motivan sivuilla puhutaan, Jyväskylän kanssa samoilla linjoilla, vuotavan vesihanan tiheän tippavuodon olevan 30 m³/a eli noin 75 €/a ja ohuen vesivirran = 300 m³/a eli noin 750 €/a.

Yhden pisaran tilavuutta on vaikea arvioida, ja se riippuu varmasti hanatyypistä, lämpötilasta ym. vaihtuvista tekijöistä. Jos kuitenkin haluat tietää yhden pisaran tilavuuden, sen voi määritellä vaikka taloudellisen tiedotusryhmän (TAT) erään kemian dokumentin mukaan. Dokumentissa neuvotaan määrittämään yhden pisaran tilavuuden mittaamalla sadan pisaran yhteistilavuus. Mittaat tilavuuden litroissa, ja siitä voit sitten laskea oman hanasi kulutuksen.

Linkit ja lisätietoja:
http://www.ahu.fi/kuvat/AHU2-2005.pdf
http://www.jyu.fi/hallinto/tilapalvelut/ymparistoopas/ymparistoopas.pdf
http://www.tyotehoseura.fi/kodinenergiaopas/lammitys/vesi.htm
Pdf-dokumentti: Motiva - Energiankäytön uusi suunta - Pientalon energiatehokkuuden lisääminen (2007)
http://www.tat.fi/fi/koulut/vedesta/kortit.pdf

Kommentit (0)

Vastauksesi