Mikä vaali on ollut kaikkein tasaisin? USA:n republikaanien esivaaleissa oli...

Mikä vaali on ollut kaikkein tasaisin? USA:n republikaanien esivaaleissa oli kai n. 30 ääntä lopullinen ero. Suomessakin on eduskuntavaaleissa joskus ratkaistu arvalla.

Vastaus

Vaalit voivat joskus päättyä vaalitavasta riippuen jopa siten, että enemmän ääniä saanut päätyy häviämään vaalit. Näin kävi esimerkiksi Yhdysvaltain vuoden 2000 presidentinvaaleissa, jotka käytiin George W. Bushin ja Al Goren välillä. Yhdysvaltain vaalilainsäädännön mukaan presidentin valitsijamiehet valitaan kustakin osavaltiosta erikseen ja osavaltion voittaja saa useimmiten kaikki osavaltion valitsijamiehet. Vaikka Gore saikin maanlaajuisesti puoli prosenttia enemmän ääniä, sai Bush kuitenkin viisi valitsijamiestä enemmän.

Suomessa suhteellinen vaalitapa takaa, että tasatulokset eri puolueiden välillä ovat erittäin epätodennäköisiä. Saman puolueen sisällä tasatuloksen mahdollisuus on hieman suurempi. Esim. viime vuoden eduskuntavaaleissa Laura Rädyn ja Lasse Männistön ero oli sekä vaali-illan laskennassa että tarkistuslaskennassa vain muutama ääni, niin että lopulta jälkimmäinen sai Kokoomuksen eduskuntapaikan.

Mitä pienemmät vaalit, sitä suurempi on todennäköisyys tasatulokseen. Tämän vuoksi kun tasatuloksista ryhtyy hakemaan internetistä tietoa, ensimmäisinä tulee vastaan mm. suuhygienistiliiton säännöt. Niissä mainitaan tasatuloksen ratkaisu arvalla, mikä on ratkaisutapa myös isoissa valtakunnanvaaleissa Suomen vaalilain mukaan. Oikeusministeriöstä neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen kertoi, että hänen muistaakseen eduskuntavaaleissa ei olla päädytty arparatkaisuun. Pienemmän kokoluokan kunnallisvaaleissa arpa sen sijaan on joskus ratkaissut. Google-haulla löytyi esimerkiksi Sastamalan kunnan viime vaalit, jossa jouduttiin arvalla ratkaisemaan kahden valtuutetun ja kolmen varavaltuutetun paikat. Jokaisessa tapauksessa arpa ratkaisi saman puolueen ehdokkaiden keskinäisen järjestyksen.

Presidentin vaaleissa äänestettiin aikaisemmin valitsijamiehiä, joita oli 300. Ennen Kekkos-kekkos-äänestyksiä valitsijamiesvaaleissa oli kaksi tiukkaa tulosta: kahden valitsijamiehen ero lopputuloksessa oli ensin vuonna 1931 Svinhuvudin ja Ståhlbergin ja myöhemmin Kekkosen ja Fagerholmin välillä vuonna 1956. Valitsijamiehiä oli parillinen määrä, joten tasatulos olisi ollut mahdollinen molemmissa vaaleissa. Tämän ehkäisemiseksi vuonna 1982 lisättiin yksi valitsijamies. Kuitenkin unohtui, että valitsijamiehetkin pystyivät äänestämään tyhjää, joten tasatulos olisi silti ollut mahdollinen. Ensi viikonlopun suorissa kansanvaaleissa tasatulos on todella epätodennäköinen mutta mahdollinen, jos äänestäneitä on parillinen määrä.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_presidentinvaalit_2000
http://fi.wikipedia.org/wiki/George_W._Bush
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Lasse+M%C3%A4nnist%C3%B6+nousemass...
http://www.sopuli.fi/2008/10/29/arpa-nosti-kulonpaan-valtuustoon/
http://192.49.229.35/K2008/s/tulos/ehdkutulos_sastamala.html
http://www.suuhygienistiliitto.fi/liiton-saannot
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinvaali
http://www.presidentti.fi/netcomm/ImgLib/9/180/vaalitilastot.pdf
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980714

Kommentit (0)

Vastauksesi