Mikä on tippaleipien historia?

Mikä on tippaleipien historia?

Kauanko niitä on syöty vappuna ja miksi?

Vastaus

Tippaleivän historia ulottuu keskiajalle. Bo Lönnqvistin kirjassa Leivos - Tutkielma ylellisyyden muotokielestä kerrotaan, että tippaleipä kuului pohjolan keskiaikaiseen juhlapöytään. Tippaleipien ruotsinkielinen nimitys struvor viittaisi saksalaiseen alkuperään.

Ruotsissa piispa Hans Brask tarjosi 1500-luvun alkupuolella vierailleen sunnuntain päivällispöydässä mm. naudanlihaa ja tippaleipiä. Tippaleivät tehtiin taikinasta, jossa oli munaa, sokeria, kermaa ja vehnäjauhoja. Taikina pursotettiin keitinrasvaan padanpohjan kokoiseksi verkkomaiseksi ohukaiseksi. Molemmilta puolilta kullanruskeaksi paistetun leivonnaisen annettiin valua kuivaksi.

Yksi varhaisimmista tippaleipäresepteistä löytyy Baltiasta Norrköpingiin muuttaneen Reinerus Broocmanin keittokirjasta vuonna 1736. Broockmanin pursotinleivoksen reseptissä neuvotaan, että näitä leivoksia tuli tarjota etenkin "hienoille vieraille".

Tippaleivät säilyivät hienoina juhlaleivonnaisina 1700-luvun loppuun saakka. Myös Carl Michael Bellman on runoillut tippaleivistä huviretkieväinä noihin aikoihin. Jopa hautajaisissa niillä oli erityinen asema.

Hämärän peittoon jää, milloin sima ja tippaleivät yhdistyivät. Keskiajan lopussa nuoret kulkivat talosta toiseen toivottamassa toukokuun tuloa tervetulleeksi. Sima oli ollut juhlajuomana luostareissa, joissa oli pidetty mehiläisiä vahan ja hunajan vuoksi.

Helsingin kaupungin pormestari ja raatimiehet valittiin 1640-luvulla juuri vappuna, jolloin vanhat viranhaltijat väistyivät. Voidaan otaksua, että tuo päivä oli juhlapäivä. Ehkä tippaleivät jäivät juhlaruokana tuohon ajankohtaan.

Viime vuosisadan vaihteen tienoilla oli jo lehti-ilmoituksia, joissa kaupattiin simaa ja tippaleipiä. Vasabladetin mainoksessa 29.huhtikuuta 1905 tarjolla oli tippaleipiä ja Åbo-simaa.

Helsingissä tippaleivät olivat kaiken kansan herkkua viimeistään 1907, jolloin vasta perustetun Elannon leipomon ensimmäinen tuote oli tippaleipä. Tehtaanjohtaja itse lähti timpurin kanssa vapunpäivänä kiidättämään tippaleipälastia, jotta kuumat herkut olisivat heti saatavilla Hakaniementorilla, Ylioppilastalolla, Erottajalla ja Mäntymäen kentällä.

Tippaleipiä on siis syöty vappuna juhlaruokana ainakin sata vuotta.

Kommentit (0)

Vastauksesi