Mikä tekee sellaisen ilmiön mahdolliseksi kuin desmoosi?

Mikä tekee sellaisen ilmiön mahdolliseksi kuin desmoosi?

3 vastausta

Hei. Lääketieteessä 'desmoosi' tarkoittaa 'nilkan-', eikä sitä voi käyttää ilman liitettä tai selitystä. Esim. lauseessa: "Syndesmoosi on tärkein ylemmän nilkkanivelen stabiliteettiin vaikuttava joustava rakenne ja sen vaurio johtaa hoitamattomana nilkan nivelrikkoon ja invaliditeettiin. Syndesmoosivamma voi syntyä nilkan vääntövammaan liittyvän murtuman tai nivelsidevamman yhteydessä. Syndesmoosivamma voidaan diagnosoida röntgenkuvista levinneen distaalisen tibiofi bulaarisen raon perusteella, mutta lopullisesti stabiliteetti testataan rutiinisti leikkauksen yhteydessä."

Kommentit (0)
25.09.201817:07
20709
105

Kirjoittelin näköjään vastaustani yhtaikaa Köpin kanssa, mutta jääköön nyt näkösälle tämäkin:

Kokeilin josko jotain tietoa löytyisi enkuksi hakusanalla syndesmosis, ja löytyihän sitä. Se viittaa kaikkiin niveliin, joiden liikerataa rajoittaa ylimääräinen sidekudos. Kokeilin sitten hakusanaa desmosis, ja se viittaakin suolisto-ongelmiin, joiden yhteinen tekijä on rajoittunut suolen liikkuvuus.

Kommentit (0)
25.09.201817:04
87219
46

Synnynnäinen desmoosi (suolistosairaus) on harvinaista, esiintyy joillakin alipainoisilla vauvoilla. Myöhemmin syntyvä desmoosi aiheutuu suolen pinnan tulehduksesta, joka tuhoaa suolen yhdistävän kudoksen, proprian.

Desmo- lääketieteellisessä termistössä on mikä tahansa yhdistävä asia, esim nivelside tai suoliston kerroksia yhdistävä kudos. Ja desmoosi (desmosis) mikä tahansa sairaus sellaisessa kudoksessa. Kysyjä voisi hieman tarkentaa, missä yhteydessä desmoosi on käytössä.

Kommentit (0)

Vastauksesi