Mikä tekee "pala kurkussa" -tunteen, kun on surullinen?

Mikä tekee "pala kurkussa" -tunteen, kun on surullinen?

Vastaus

Pala kurkussa on sellaista paineen tuntua nielussa, joka vaivaa varsinkin tyhjää nieleksiessä. Palanen ilmestyy tosiaankin juuri silloin, kun surettaa, ahdistaa, stressi kiusaa tai elämäntilanne on ylipäätään psyykkisesti hankala. Lääketieteessä tätä tunnetta kutsutaan globusoireyhtymäksi (globus hystericus).

Epämukava tunne asustaa usein keskellä kurkunpään takana. Vaiva saattaa olla niinkin piinaava, että se herättää pelkoa vakavasta sairaudesta, mikä taas entisestään pitkittää puristavaa tunnetta. Pala kuitenkin muodostuu luultavasti kurkunpään lihasten jännityksestä: psyykkinen rasitus heijastuu kurkkuun asti tahdosta riippumattoman hermoston välityksellä.

Samantapainen paine muuten vaivaa usein ihmisiä, jotka tekevät töitä äänensä varassa. Heillä kurkun alueen jännitystilat voivat seurata niskan ja hartian seudun kireyksistä, pinnallisesta tavasta hengittää tai hammasten kiristelystä.

Pala on kurkussa useimmiten nuorilla ja varsinkin naisilla. Sen pitäisi helpottaa, kun nielaisee edes vähän jotain mahaansa.

Lähteet:
http://www.tiede.fi/kysyasiantuntijalta/vastaus.php?id=202&k=19
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00308
http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Alanielu_ja_kaula
http://www.tohtori.fi/?page=4069997&search=palan%20tunne%20nielussa
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Mist%C3%A4+johtuu+pala+kurkussa/1135...
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,660,548,2716,12044,21539

Kommentit (0)

Vastauksesi