mikä on tavarajunan suurin sallittu pituus ja paino Suomessa vai onko sitä...

mikä on tavarajunan suurin sallittu pituus ja paino Suomessa vai onko sitä...

Hei. mikä on tavarajunan suurin sallittu pituus ja paino Suomessa vai onko sitä rajoitettu lainkaan? Lötyykö tietoa mikä on pisin/painavin Suomen rautateillä liikkunut juna?
Kiitos!

Vastaus

Tavarajunan pituuden rajoittaa kohtaus- tai sivuraiteiden pituus. Pisimmät junat voivat olla tietyillä rajoitetuilla reiteillä 1100 metriä, usein kuitenkin 900 tai 700 metriä. Tällä hetkellä pisimmät tavarajunat ovat 925 m pituisia. Aikaisemmin on ajettu jopa yli 1 km junia.

Junapainoa puolestaan rajoittavat vaunujen väliset kytkimet tai vetovoima. Suomalaisella ruuvikytkimellä enimmäispaino on 3100 tonnia. Venäläisellä SA3-kytkimellä ei Suomessa ole rajoitusta. Suomessa käytössä olevilla vetureilla maksimivetokyky on kolmen veturin yhteiskäytöllä 6000 t.

Raskain tällä hetkellä liikennöitävä tavarajuna on 5400 t välillä Vartius-Oulu. Tämä on myös raskain kaupallisessa liikenteessä koskaan ollut kokoonpano, koeajoja on varmasti tehty raskaammillakin junilla. Tämä on siis vaunuston paino, tuon lisäksi tulee vielä veturit 2x84 t.

Lähteet:

Liikennevirasto
VR-Yhtymä

Kommentit (0)

Vastauksesi