Mikä on tämänhetken virallinen totuus Venäjällä ns. Katynin joukkosurman...

Mikä on tämänhetken virallinen totuus Venäjällä ns. Katynin joukkosurman...

Mikä on tämänhetken virallinen totuus Venäjällä ns. Katynin joukkosurman toimeenpanijasta, ts. mitä maan kouluissa ja yliopistoissa nuorisolle asiasta kerrotaan?

Vastaus

Katynin joukkomurha on Venäjällä nykyisin tunnettu tosiasia.

Ensimmäisen kerran asia tunnustettiin virallisesti 13.4.1990, kun Neuvostoliiton johtaja M.S. Gorbatšov luovutti Puolan presidentille W. Jaruzelskille Katynia koskevien asiakirjojen kopiot. Tämä näytettiin kaikelle kansalle televisiossa. Seuraavana päivänä eli 14.4.1990 Neuvostoliiton tietosähketoimiston TASS:n Katyn-tiedotteessa Neuvostoliitto ilmaisi syvän pahoittelun Katynin tragedian johdosta ja julisti sen yhdeksi stalinismin julmimmista rikoksista. Toimeenpanijoiksi nimettiin Berija ja Merkulov.

TASS:n tiedote: http://www.runivers.ru/doc/d2.php?CENTER_ELEMENT_ID=411430&PORTAL_ID=746... (venäjäksi)

Puolan-vierailunsa aikana vuonna 2002 Venäjän presidentti Vladimir Putin laski seppeleen Tuntemattoman sotilaan haudalle, jonne on tuotu multaa Katynin joukkohaudasta.

Tulevien historianopettajien oppikirja

Korkeakouluopiskelijoille tarkoitetussa, vuonna 2005 ilmestyneessä kurssikirjassa Istorija Rossii 1917-2004 kerrotaan tuleville historianopettajille Katynin tapahtumista näin:

… Neuvostokansan ”ukrainalaisten ja valkovenäläisten heimolaisten” vapauttamisen nimissä toteutetun retken aikana oli otettu vangiksi 450 000 puolalaista sotilasta, mukaan luettuna 18 800 upseeria. Monien osalta tämä koitui traagiseksi kohtaloksi. NKP:n Politbyroon 5. maaliskuuta 1940 antaman päätöksen perusteella 21 857 upseeria ja muita vangittuja puolalaisia ammuttiin. (On ilmennyt kauna ”valkopuolalaisia” kohtaan, jotka ovat vimmatusti ja armotta surmanneet vangittuja puna-armeijalaisia Neuvostoliiton ja Puolan sodan aikana ja sen jälkeen. Kuten kansankomissaari G.V. Chirerinin 9. syyskuuta 1921 antamassa nootissa todetaan, 130 000:sta venäläisvangista Puolassa on saanut surmansa 60 000.) Katynista on tullut Stalinin hallinnon ”vastarikos”, jonka syvensi ristiriitoja naapurikansan kanssa. (s. 281, suomentanut Helmi Zavodovskaja).

Tämän Venäjän historiaa käsittelevän teoksen Istorija Rossii 1917- 2004 : utšeb. posobije dlja studentov vuzov (Moskva 2005) tekijöistä A.S. Barsenkov on historian tohtori ja Moskovan yliopiston professori ja A. I. Vdovin on akateemikko ja historian tohtori Moskovan yliopistosta.

Kirja löytyy myös pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastosta: http://www.helmet.fi/search~S9*fin?/tistorija+rossii/tistorija+rossii/1%...

Aiheeseen liittyviä verkkosivuja

Kaunaa aiheuttanut Puolan ja Neuvosto-Venäjän sota, johon suomennetun tekstin suluissa olevassa osassa viitataan: http://fi.wikipedia.org/wiki/Puolan%E2%80%93Neuvosto-Ven%C3%A4j%C3%A4n_sota (suomeksi)
Kansankomissaari G.V. Chirerin: http://en.wikipedia.org/wiki/Georgy_Chicherin (englanniksi)

Venäjän federaation virallinen Katyn-kanta: http://www.runivers.ru/doc/d2.php?SECTION_ID=7777&PORTAL_ID=7462 (venäjäksi)

Kommentit (0)

Vastauksesi