Mikä on suurin kasvissuku maailmassa?

Mikä on suurin kasvissuku maailmassa?

Vastaus

Kysymykseen lienee mahdotonta löytää yksiselitteistä vastausta. Jo käsite "kasvis" itsessään on sillä tavoin epätieteellinen, ettei sen perusteella voi laskelmia tehdä. Mitkä kasvit luetaan kasviksiksi? Kielitoimiston sanakirja määrittelee kasviksen näin:

"Kasvikset: ihmisravintona käytettävät mehevät kasvit ja kasvinosat (juurekset ja vihannekset; laajemmin myös marjat, hedelmät, sienet ja viljatuotteet)."

Jos tarkoititkin laajinta kasvisukua (etkä "kasvissukua"), päästään vähän lähemmäs vastausta, mutta sittenkään mitään kovinkaan tarkkaa tai varmaa ei pystyne sanomaan, koska lopullista yksimieliyyttä ei ole siitä, mikä on "suku", puhumattakaan siitä, mihin sukuun jokin tietty kasvilaji kuuluu. Kasvien maailma, Otavan iso kasvitietosanakirja, kertoo:

"Lajin tavoin sukukin on vaikea määritellä yksiselitteisesti. --- Suku ei saa olla keinotekoinen, vaan sen pitää käsittää luonnollinen lajiryhmä, ts. suvun lajien tulisi muistuttaa toisiaan enemmän kuin mitään muiden sukujen lajeja. Toiseksi --- kaikilla suvun lajeilla on oltava yksi yhteinen kantamuoto. --- tällaista tietoa on äärimmäisen vaikea, ehkä mahdoton saavuttaa, ja niinpä sukujen rajaukset vaihtelevat kunkin aikakauden käsitysten ja tietojen mukaan ja samallakin aikakaudella eri tutkijain käsityksistä riippuen. Lajiryhmän, jota toinen pitää yhtenä sukuna, voi toinen olla valmis jakamaan kahdeksi tai useammaksikin suvuksi, tai laji, joka toisen mielestä kuuluu sukuun A, kuuluu toisen mielestä sukuun B."

Kasvien systematiikassa alimpia tasoja ovat laji, suku ja heimo. Heimojenkin kokoa on arvioitu hyvin eri tavoin. Runsaslajisimpia ovat mykerökukkaiset (Compositae), lajimäärä 13000-25000 (tosin Compositae jaetaan nykyisin kahdeksi heimoksi, asterikasveihin Asteraceae ja sikurikasveihin Cichoriaceae), kämmekkäkasvit (Orchidaceae 17000-20000 lajia, hernekasvit (Leguminosae) 12000-17000, heinäkasvit (Gramineae) 9000-10000 ja matarakasvit (Rubiaceae) 6000-7000 lajia. (Katso em. Kasvien maailma, Otavan iso kasvitietosanakirja).

Laajimpia yksittäisiä kasvisukuja voinee siis todellakin vain arvailla, enkä onnistunut löytämään eri lähteistä kovin monia arvauksiakaan. Tällä perhossivustolla: http://greennature.com/gallery/pieridae/dainty-sulfur.html
mainitaan "the aster family, the largest plant genus in the world". Asteraceae-heimoon (aikaisemmin Compositae) kuuluva asterin suku Aster olisi siis laajin. Joka tapauksessa tähän sukuun kuuluu satoja kasvilajeja (ks. http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Aster-(genus) ), joten todennäköisesti se on ainakin yksi laajimpia kasvisukuja.

Kommentit (0)

Vastauksesi