Mikä on suomenkielinen versio englantilaisesta kansansadusta Chicken Licken ja...

Mikä on suomenkielinen versio englantilaisesta kansansadusta Chicken Licken ja...

Mikä on suomenkielinen versio englantilaisesta kansansadusta Chicken Licken ja missä se on ilmestynyt? Haluaisin tietää sadussa esiintyvien eläinten suomenkieliset nimet (jos niillä on jotkin erityiset nimet). Sadussa tammenterho putoaa kanan päähän ja se luulee taivaan putoavan. Se kiiruhtaa kertomaan asian kuninkaalle ja tapaa matkalla eläimiä, jotka kaikki lähtevät sen mukaan. Viimeisenä letkaan liittyy kettu.

3 vastausta

Etsimäsi satu on nimeltään "Taivas putoaa" ja sen on suomeksi mukaellut Martti Haavio.

Sadussa seikkailevat Kana Kaakernappi, Kettu Repolainen, Kukko Kuukernuppi, Kissa Kirnau, Sika Hinkkisvinkkis, Pukki Pökökökö, Lehmä Jamakrama ja Härkä Huskispuskis. Ja muna oli tiv vou vou vou vou... Suomenkielisessä sadussa kanan päähän putoaa pähkinä, mutta samasta sadusta on kyse.

Sadun voit lukea esimerkiksi Martti Haavion satukokoelmasta "Iloinen eläinkirja eli Kaksitoista viisasta mestaria" (useita eri painoksia, WSOY) ja teoksesta "Hulivilivuori" (toim. Heikkilä-Halttunen, Päivi ... et al.).

Lähteet:
http://pandora.lib.hel.fi/kallio/sadut/
http://pasila.lib.hel.fi/cgi-bin/sadut?anywhere=taivas+putoaa
Hulivilivuori (toim. Heikkilä-Halttunen, Päivi ... et al., Weilin + Göös, 2005)

Kommentit (0)
12.03.201611:28
28005
88

Kysymys on vanha, mutta asia vaikuttaa vilahtavan esiin silloin tällöin eri paikoissa. Tarinasta on useita eri versioita. "Omani" eli satu nimellä Tipu Tip, on teoksesta Hanhiemon satuaarre, jossa Tipu Tip saa pähkinän päähänsä. Kana Kot, Kukko Lukko, Ankka Vankka, Hanhi Vanhin sekä Kalkkuna  Talkkuna ovat mukana. Lopuksi Kettu Pettu syö koko porukan. Hauska juttu! 

Wiki kertoo, että teos Hanhiemon satuaarre perustuu Yhdysvalloissa 1942 ilmestyneeseen satukokoelmaan The tall book of nursery tales, kuvitus Feodor Rojankovsky, josta ilmestyi Tarja Saarikosken ensimmäinen suomenkielinen käännös 1954. Suomenkielisiä painoksia on sitten tullut lisääkin, en tiedä, onko uusissa painoksissa tehty muutoksia nimiin.

 

Kommentit (0)
12.03.201614:01
21728
42

chicken licken = chicken little = henny penny, täältä voi lukea lisää:

https://en.wikipedia.org/wiki/Henny_Penny

Kommentit (0)

Vastauksesi