Mikä on Suomen lahjakkaimman kääntäjän Jaana Kapari-Jatan koulutustausta?

Mikä on Suomen lahjakkaimman kääntäjän Jaana Kapari-Jatan koulutustausta?

Mikä on Suomen lahjakkaimman kääntäjän Jaana Kapari-Jatan koulutustausta? Mistä hän on valmistunut ja millä nimikkeellä? Kuka häntä on opettanut?

2 vastausta

Kirjassaan Pollomuhku ja Posityyhtynen (Tammi, 2008) Jaana Kapari-Jatta kirjoittaa avoimesti ja eloisasti kääntäjäntyöstään.

Kirjan luvussa "Miten kääntäjäksi pääsee?" (s.35-39) Kapari-Jatta kuvaa mutkikasta tietään kääntäjäksi. Hän on lapsesta asti lukenut paljon, mutta päätyi opiskelemaan ensin yliopistolla fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa, mistä hän siirtyi kauppakorkeakouluun talousmaantieteen opiskelijaksi. Kauppakorkeassa hän opiskeli mahdollisimman paljon kieliä.

Hoidettuaan muutaman vuoden lapsia ja kotia Kapari-Jatta alkoi kustannusyhtiö Tammella ensin oikolukea tekstejä, sitten laatia lausuntoja käännöskirjaehdokkaista. Tätä myöten hän rohkaistui ehdottamaan kirjan suomentamista, ja saikin aloittaa suomentajanuransa Neiti Etsivän parissa. Hyvin nopeasti hänestä tuli täysipäiväinen suomentjaa.

Varsinaista kääntäjänkoulutusta Kapari-Jatalla ei siis ole. Hän kuitenkin mainitsee Kristiina Rikmanin suomennoskurssin Helsingin yliopistolta, jonka opetuksesta on riittänyt pureskeltavaa vuosiksi eteenpäin.

Lähde:

Jaana Kapari-Jatta: Pollomuhku ja Posityyhtynen
http://luettelo.helmet.fi/record=b1848562~S9*fin

Kommentit (0)
28.09.201719:32
5925
67

Jos haluaa lukea oikeasti hyviä, hauskoja ja älykkäitä suomennoksia, kannattaa lukea Mika Kivimäen kääntämiä Terry Pratchettin fantasiakirjoja.

Kommentit (0)

Vastauksesi