Mikä on sudenkorento-sanan etymologia?

Mikä on sudenkorento-sanan etymologia?

Miten niin 'suden', miten korento liittyy suteen? Englanninkielisessä maailmassahan se liittyy 'dragoniin', mistä juontaakin jatkokysymykseni: miksi tämä pitkäsiipinen hyönteinen liitetään nimessään petoeläimiin, joiden kanssa sillä ei tietääkseni ole mitään tekemistä, paitsi että hyönteisten maailmassa se lienee itse jonkinlainen peto.

2 vastausta

Jostain syystä nämä upeat petoeläimet on kansanperinteessä yhdistetty pahuuteen. Sudenkorentojen on mm. uskottu ompelevan ulkona nukkuvien silmät umpeen. Sudenkorento voi myös napata ihmiseltä hiuksen ja piilottaa sen kantoon ja kun kanto mätänee, ihminen kuolee. Niiden ilmestyminen on myös uskottu olevan enne tulevasta sodasta tai onnettomuudesta. Kutsumanimi "pirunpuntari" tulee siitä kuvitelmasta, että sudenkorennon liitäessä ihmisen pään yli se punnitsee ihmisen, josta seuraa onnettomuus.

Suomalainen nimi viittaa yhteyteen susien kanssa, eikä siis ole virheellinen muoto sanasta suvenkorento. Korento-sana tulee niiden ruumiin pitkulaisesta muodosta. Sudenkorennon tieteellinen nimi "Odonata" tarkoittaa ”hampaallista”.

Myös muualla Euroopassa sudenkorentoja kohtaan on tunnettu pelkoa. Ruotsalainen nimi ”trollslända” tarkoittaa noidan värttinää ja englanninkielinen ”dragonfly” viittaa lohikäärmeeseen. Saksassa sudenkorentoa on kutsuttu mm. nimillä ”Teufelsnadel” eli paholaisen neula sekä ”Wasserhexe” eli vesinoita. Espanjalainen kutsumanimi ”caballito del diablo” tarkoittaa paholaisen ratsua ja tanskankielinen ”fanders ridehest” pirunratsua. Silmien puhkomiseen viittaavat ruotsalaisten kutsumanimi ”blindsticka” ja saksalainen ”Augenstecher”, kuten myös norjankielinen virallinen nimi sudenkorennolle: ”öyensticker”
Sen sijaan esimerkiksi Japanissa sudenkorentoja ei ole koskaan pidetty pahanenteisinä, vaan ne ovat arvostettuja eläimiä. Kun japanilainen kutsuu ihmistä sudenkorennoksi (tombo), on se kohteliaisuus.

On arveltu, että sudenkorennon pimeyden voimiin yhdistyvät nimitykset on saattanut juontaa niiden loisien aiheuttamista tuhoista. Jos kana syö imumatoa kantavan korennon, kana kuolee. Laajojen kanakuolemien ja sudenkorentojen yhtäaikainen esiintyminen on saattanut ihmisten mielissä linkittyä keskenään. Sudenkorentojen on myös kuviteltu syövän jyviä tähkäpäistä.

Suomenkieliset lajinimitykset tytönkorento, keijukorento, neidonkorento ja immenkorento viittaavat siihen, että sudenkorennot on yhdistetty muuhunkin kuin suoranaiseen pahuuteen. Sudenkorentolajien tieteelliset, pääosin latinan-ja kreikankieliset suomennokset ovat hauskoja ja mielenkiintoisia ja ne auttavat nimien oppimista.

Enää ei vesistön äärellä tirsoja ottava nykyihminen pelkää silmiensä puolesta, vaan sudenkorennot nähdään kiehtovina ja hyödyllisinä hyönteisinä, jotka ovat innoittaneet myös lukuisia taiteilijoita. Sudenkorentoja on pörrännyt maapallolla peräti 325 miljoonan vuoden ajan. Lajeja tunnetaan 5500, Suomessakin 53.

Lähde:
Karjalainen, Sami: "Suomen sudenkorennot" (Tammi, 2002)

Kommentit (0)
06.09.201409:32
8670
161

Olen kuullut muun selityksen sudenkorennolle. Suvi on kesä, suven on kesän ja korento on tanko, kantotanko. Tuo taitolentäjä on siis kantanut meille kesän kun se alkaa lennellä läsnämme. Ihan kielellemme tyypillistä äänteenvaihtelua ja astevaihtelua, riippuu maakunnassa, murteesta, ajasta jne.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi