Mikä on "säteritila"?

Mikä on "säteritila"?

2 vastausta

Vuonna 1345 Ruotsi-Suomen kuningas Maunu Eerikinpoika määräsi, että ratsupalvelukseen ilmoittautunut talonpoika korotettiin rälssimieheksi, mistä hyvästä hänelle annettiin vapaus veronmaksusta. Tällaista verovapaata tilaa alettiin sen jälkeen kutsua säteriksi.

lähde: http://www.porvoo.fi/keskuskoulu/hissa/kartano.htm

iGS-toimitus / Hgin kaupunginkirjasto

Kommentit (1)
Vapaaehtoisvastaaja VK:n mukaan: "Tunnettuahan ainakin varhemmille, oppikoulun käyneille ... Vapaaehtoisvastaaja VK:n mukaan: "Tunnettuahan ainakin varhemmille, oppikoulun käyneille sukupolville oli, että sätereiksi kutsuttiin vain niitä rälssitiloja, joilla sijaitsi aatelisen asuinkartano eli säteri." Eläkeikään ehtineelle, lapsena kansa- ja oppikoulua käyneelle lukijalle jää "oppikoulua käyneet sukupolvet" hämäräksi, ja nuorempia peruskoulusuomalaisia ilmaus voi johtaa harhaan. Suomessa ei ole ollut sukupolvia, jotka kokonaan tai edes merkittävältä enemmistöltään olisivat käyneet oppikoulua. Kutakuinkin kaikki suomalaiset 1920-luvulta 1970-luvun alkuun kävivät ainakin neljä luokkaa kansakoulua, joten me kuulumme kansakoulua käyneisiin sukupolviin (myös omat vanhempani, kun taas isoäitini pääsi vain muutamaksi viikoksi kiertokouluun). Neljän kansakouluvuoden jälkeen kuuluin etuoikeutettuun vähemmistöön, joka sai siirtyä oppikouluun; useimmat luokkatoverit jatkoivat kansa- ja kansalaiskoulussa vielä toiset neljä vuotta. - Opetettiinko heille rälssejä ja sätereitä, en tiedä; en muista edes että meille keskikoulussa tai lukiossa olisi, mutta vuosikymmenet ovat hämärtäneet koulumuistoja hyvin suoritetun yo-reaalikokeen jälkeen.
1.8.2019 13:26 H Niemi 1840
16.07.201911:05
22673
16

Tämä vuonna 2002 annettu vastaus ei sisältänyt kovinkaan oikeaa tietoa. Tunnettuahan ainakin varhemmille, oppikoulun käyneille sukupolville oli, että sätereiksi kutsuttiin vain niitä rälssitiloja, joilla sijaitsi aatelisen asuinkartano eli säteri. Muu rälssimaa oli lampuotitiloina, eli niitä viljelivät aatelin alustalaistalonpojat (landbonde > lampuoti) rälssimiehelle suoritettavaa veroa vastaan.

Esimerkiksi 1530-luvun lopulla aatelin tilukset jakautuivat n. 250 kartanoon (säteriin) ja noin 720 lampuotitilaan.

PS  Nimityksestä "Ruotsi-Suomi" on jo kauan sitten luovuttu epähistoriallisena, koska sennimistä valtiota ei ole koskaan ollut. Oli vain vanha Ruotsin valtakunta, Svenska riket, johon Suomi yhtenä osana kuului.

***

Suomen taloushistoria 1. Agraarinen Suomi. Toim. Eino Jutikkala et alia. Tammi 1980.

Eric Anthoni: Finlands medeltida frälse och 1500-talsadel. Hfors 1970.

Kommentit (4)
Onkohan tuo "johon Suomi yhtenä osana kuului" ihan oikein, siis oliko olemassa Suomi-nimi... Onkohan tuo "johon Suomi yhtenä osana kuului" ihan oikein, siis oliko olemassa Suomi-niminen hallinnollinen yksikkö? Vai oliko vain Ruotsin läänejä, jotka sattuivat sijaitsemaan Itämeren itäpuolella?
16.7.2019 12:08 Telttu Ella 18166
Kyllä se oli ihan oikein. Suomi miellettiin omaksi selvästi erottuvaksi maantieteellise... Kyllä se oli ihan oikein. Suomi miellettiin omaksi selvästi erottuvaksi maantieteelliseksi yksikökseen - hallinnollisesta en puhunut mitään. Esimerkiksi Nils Erik Villstrand, Åbo Akademin Pohjoismaiden historian professori (emer.) mainitsee teoksessaan Valtakunnanosa. Suurvalta ja valtakunnan hajoaminen 1560 - 1812, että vanha Ruotsin valtakunta oli tapana jakaa neljään pääosaan: Sveanmaahan, Götanmaahan, Norlantiin ja Suomeen. (Suomi "valtakunnanosanahan" [riksdelen] käy sitä paitsi ilmi jo Villstrandin edellä mainitun teoksen nimestäkin!) - Myös esim. Matti Klinge on useissa teoksissaan puhunut vastaavanlaisesta nelijaosta. - Tarvittaessa voin paremmalla ajalla etsiä edellisiin tarkat lähdeviittetkin sivunumeroineen.
16.7.2019 12:40 V. V. Kandestoeber 22673
Mihin noista neljästä kuului suurin lääni, eli Lapin lääni?
16.7.2019 15:37 Telttu Ella 18166
Näytä enemmän
Löysinkin jo vastauksen wikipediasta: Norrlanti on käsittänyt koko pohjoisen Ruotsin (s... Löysinkin jo vastauksen wikipediasta: Norrlanti on käsittänyt koko pohjoisen Ruotsin (sekä itä- että länispuoleltaan), ja on ollut noin karkeasti arvioiden puolet koko Ruotsin pinta-alasta. Mielenkiintoista.
16.7.2019 15:43 Telttu Ella 18166
Näytä vähemmän

Vastauksesi