Mikä on sanonnan "ei parta pahoille kasva" alkuperä?

Mikä on sanonnan "ei parta pahoille kasva" alkuperä?

Vastaus

Utelin kysymyseesi vastausta Kansanrunousarkiston tutkijoilta.

Liisa Lehto vastasi kysymykseen. Hänen mukaansa sanonnan varsinaista "alkuperää" tuskin kukaan pystyy täsmällisesti määrittelemään. Sanonnalle löytyy kuitenkin myös toisintoja.

"Ei parta akole kasva, turpajouhet paemenil.
Ristiina

Parta ei kasva poikasille, eikä turpajouhet jouva joutaville.
Saarijärvi

Samaa ajatusta noudattelevat myös nämä:
Ei ne kaikki miehet ole kun pöksyjä kantaa./On pukillakin parta vaan ei miehen mieltä./ On kokoa, on näköä, vaan ei ole miehen utua./

Entisaikoina miehet käyttivät usein kokopartaa, joka osoitti miehisyyttä ja miehistä arvokkuutta. Miehellä ja miehellä on kuitenkin eroa: miehuuden ulkoisten merkkien ei saisi antaa harhauttaa. Matti Kuusen toimittamassa Vanhan kansan sananlaskuviisaudessa (s. 223 "Toinen mies, toinen miehukainen") kirjoitetaan: "Mieti tarkoin ennenkuin uskot harkintaa ja taitoa vaativan tai vastuunalaisen tehtävän jollekulle, koska viisaita on harvassa ja valta on vaarallinen ase kunnottoman tai älyttömän kädessä."

Lisää esim. kansanrunoissa olevia parta-ilmauksia löytyy sähköisestä SKVR-tiedostostamme (Suomen Kansan Vanhat Runot, ks. http://www.finlit.fi/ (verkkoaineistot)."

Kommentit (1)
Tässähän ei kai tuo 'paha' tarkoita hyvän vastakohtaa vaan 'pahaista', vähäistä, pi... Tässähän ei kai tuo 'paha' tarkoita hyvän vastakohtaa vaan 'pahaista', vähäistä, pientä, nuorta. Näin sanonta ojentaa nuorta pyrkijää muistuttamalla, ettei hän vielä kuulu miesten porukkaan: älähän isottele.
10.11.2014 12:06 Eemil Kuja 370

Vastauksesi