Mikä on sanan inkivääri etymologia?

Mikä on sanan inkivääri etymologia?

Mikä on sanan inkivääri etymologia? Saamani tiedon mukaan sana inkivääri tulee sanskriitin kielestä. Miten se kirjoitetaan sanskriitiksi?

Vastaus

Nykysuomen etymologisessa sanakirjassa kerrotaan inkivääri –sanasta seuraavaa:

Trooppista ruohokasvia (Zingiber officinale) ja sen juurakosta saatavaa maustetta merkitsevä inkivääri on tullut suomeen ruotsista, joko varhaisuusruotsin sanasta ingefähr tai tätä edeltäneestä muinaisruotsin muodosta ingefär(a). Ruotsin sana juontuu keskialasaksan kautta latinan sanasta gingiber, joka puolestaan on lainaa kreikan sanasta zingίberis. Kreikan sana on intialaista alkuperää, esim. prakritissa kasvin nimitys on siŋgabēra. Sana on alkuaan tarkoittanut sarven muotoista kappaletta ja viitannut juuren muotoon. Inkiväärikasvi on todennäköisesti kotoisin Intiasta. Suomen kirjakielessä inkivääri on esiintynyt Agricolasta lähtien.

Kysyimme asiaa myös Helsingin yliopiston Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitokselta (http://www.helsinki.fi/hum/aakkl/), josta kerrottiin, että inkivääri on sekä kasvina että sanana intialaista alkuperää. Todennäköisesti kreikankielisen sanan zingiberi esikuvana on paalin (singivera) tai prakritin (singabera) kielen muoto, joka tulee alun perin dravidakielistä kuten myös sanskritin muoto shringavera. Laitoksen mukaan ajatus sarven muotoisesta juuresta lienee pelkkää kansanetymologiaa, varsinkin kun inkiväärin juuri ei muistuta sarvea. Dravidakielissä alkuperäistä sanaa edustaa tamilin kielen sana iñci. Sanskritiksi kirjoitettuna sana inkivääri löytyy esim. seuraavalta internet –sivulta:
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Zing_off.html

Lähteet:
Häkkinen, Kaisa; Nykysuomen etymologinen sanakirja. WSOY, 2004.
Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitos. Helsingin yliopisto.

Lisätietoja:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Dravidakielet
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paalin_kieli
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sanskrit

Kommentit (0)

Vastauksesi