Mikä on sähkötupakan laillinen asema Suomessa nimenomaan käytön suhteen?

Mikä on sähkötupakan laillinen asema Suomessa nimenomaan käytön suhteen?

Mikä on sähkötupakan laillinen asema Suomessa nimenomaan käytön suhteen? Saako tupakkalain puitteissa käyttää sähkötupakkaa alueilla, joilla se ei ole nimenomaisesti kielletty?

Vastaus

Valviran sivuilla sähkötupakasta todetaan lainsäädännön kannalta hiukan kapulakielisesti näin: "Sähkösavukelaite on tupakkalaissa tarkoitettu tupakkajäljitelmä silloin, kun se muistuttaa muodoltaan läheisesti tupakkatuotetta tai tupakointivälinettä. Sähkösavukkeessa käytettävä nikotiiniton neste on tupakkalaissa tarkoitettua tupakan vastiketta. Jos taas nesteessä on nikotiinia, aine ei kuulu tupakkalain vaan lääkelain piiriin".

Sähkötupakan mainontakielto on aivan yhtä tiukka kuin tavallisen tupakankin. Kuitenkin koska se ei ole tupakkalain mukainen tupakkatuote, siihen eivät päde tavanomaiset tupakointikiellot. Tilanhaltija voi halutessaan kieltää sähkötupakan käytön. Näin ovat tehneet mm. useat ravintolat, VR (sallittu tupakointitiloissa), Finnair ja Helsingin seudun liikenne. Sähkösavukkeiden sääntely on esillä valmisteilla olevassa EU:n tupakkatuotedirektiivin uudistuksessa.

Lähteet:
Helsingin Sanomat 23.4.2012
http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/tupakka/sahkosavuke
http://www.sahkotupakka.co/sahkotupakka-mietityttaa-ravintoloitsijoita/
http://www.e-savuke.com/sahkotupakka/rajoitukset-polttaminen/
http://www.ttl.fi/fi/tiedotteet/Sivut/tiedote7_2012.aspx

Kommentit (0)

Vastauksesi