Mikä ruotsalainen tehdas valmisti kromattuja astioita?

Mikä ruotsalainen tehdas valmisti kromattuja astioita?

Kerään kromattuja sokerikkoja ja kermakkoja ja muita saman tehtaan valmistamia astioita. En vain löydä mistään historiallista tietoa näistä. Tuotteet lienevät 40-50-60-70 lukulaisia. Joka toisella tuntuu olevan ainakin muistikuva, että mummolassa näitä oli, mutta kukaan ei osaa kertoa mistä ne tuli ja mikä tehdas niitä valmisti.

Netti on koluttu kaikin mahdollisin hakusanoin molemmilla kotimaisilla kielillä, olen lähettänyt sp-kyselyitä "alan" ammattilaisille saamatta vastausta. Ihana kirjastonhoitajakin on yrittänyt selvittää, löytyisikö kirjallisuudesta tietoa - mutta ei tulosta. Sen verran olen viisastunut, että ko. tuotteet luokitellaan vintageen ja että Saksassa ja Japanissakin on samantyyppisä valmistettu suurinpiirtein samaan aikaan.

Ainoa johtolanka on tarra tuotteiden pohjassa. Osaisiko joku auttaa? Olisiko edes jotain kirjallisuutta, mistä löytyisi tietoa tuotteiden valmistushistoriasta ja/tai ko. tehtaasta?

Kiitos jo etukäteen.

Kuvat: 
Vastaus

Aika hankala kysymys. Etsiskeltyäni tietoa aiheesta, ehdottaisin yhdeksi mahdollisuudeksi AB Nilsjohan -nimistä ruotsalaisyritystä, alkuperäiseltä nimeltään Nilsson och Johansson, joka valmisti kaikenlaisia kotitaloustavaroita, mm. kromattuja kermanekkoja ja sokerikkoja. Kysyntä oli huipussaan 50- ja 60-luvuilla, jolloin monet ruotsalaiset kotirouvat kuuluivat Nilsjohanns Köksklubb -kokkauskerhoon. Erinäisten yritysjärjestelyjen aikaan on vaikea pysytellä ajan tasalla valmistajista ja tuotemerkeista. Vuonna 1981 Ab Nilsjohan oli konkurssikypsä ja Hackman osti tuotemerkin, ja tätä nykyä se kuuluu Iittala-konsernille. Tuotteiden valmistushistoriasta tai tehtaista ei kovin paljon tietoa löytynyt, mutta ehkä allaolevista linkeistä irtoaa jotakin. Voisit myös ottaa yhteyttä johonkin vanhojen tavaroiden/antiikin arviointipalveluun, kuten Hagelstamiin.

Kommentit (0)

Vastauksesi