Mikä on puupenni?

Mikä on puupenni?

Vastaus
18.01.201021:35
26747
59

”Puupenni” lienee hypoteettinen käsite, sillä missään ei ole taidettu todella käyttää puusta tehtyjä pennejä. Vaikka joku on saattanut ihan vitsillään veistellä kolikon puusta, se elää enemmänkin sanontana. Jos jokin asia ei ole puupennin tai edes puolen puupenin arvoinen, siitä ei ole tosiaan kukaan valmis maksamaan yhtään mitään.

Puu lienee yleensä ajateltu halvaksi materiaaliksi verrattuna metalleihin, ja toisaalta markka-aikana penni oli pienin kolikko. Ne selittävät varmasti osaltaan sanonnan merkityssisältöä. Toisaalta ilmauksen alussa olevat p-kirjaimet saavat sen kuulostamaan painokkaalta, vieläkin painokkaammilta kolminkertaisena ilmauksessa ”puolen puupennin arvoinen”.

En löytänyt tarkempaa tietoa, miltä ajalta sanonta on tarkalleen ottaen peräisin, vaikka veikkaisinkin sen syntyneen joskus 1900-luvun aikana. Karjalan kielen sanakirja osoitteessa http://kaino.kotus.fi/cgi-bin/kks/karjala.cgi?a=puupenni&l=1 kertoo, että ”puupenniä” käytetään myös karjalan kielessä kielteisissä yhteyksissä.

Kommentit (0)

Vastauksesi