Mikä on paras säilytyspaikka rottinkikalusteille syksyn-talven ajan?

Mikä on paras säilytyspaikka rottinkikalusteille syksyn-talven ajan?

Hei!

Mikä on paras säilytyspaikka rottinkikalusteille syksyn-talven ajan? Voiko niitä säilyttää puutarhassa vai homehtuvatko ne tai menevät muutoin piloille? Olisiko kuiva, lämmin varasto sopiva säilytystila rottinkikalusteille? kyseessä siis pihakalusteet. Myyjän mukaan rottinki ei homehdu..? Mutta en oikein jaksa uskoa

Vastaus

Arkistostamme löytyi vastaus rottinkikalusteiden hoidosta:

Parolan Rottinki Oy:n sivuilla opastetaan kuinka rottinkikalusteita tulisi hoitaa:
Parhaimmillaan rottinkikaluste on sisätiloissa, jossa huoneilman suhteellinen kosteus on n. 40-55%. Liian lähellä lämmönlähdettä, esim patteria, rottinki saattaa kuivua liiaksi, jolloin sen rakenne saattaa muuttua huokoiseksi.
Rottinkikalusteita voidaan käyttää myös katetuissa ulkotiloissa, esim. terassilla. Tällöin on kuitenkin huolehdittava, ettei kaluste joudu sateeseen tai paahtavaan aurinkoon, sillä näiden yhdistelmä voi olla vahingollista rottingille aiheuttaen halkeilua ja pinnan harmaantumista ja ravistumista.
Kaluste olisi hyvä ottaa terassiltakin sisätiloihin yön ja sateen ajaksi. Varsinaiseen ulkokäyttöön rottikikalusteita ei suositella.

Rottinkikalusteen hoito-ohje:
Rottinkihuonekalun hoitamiseen riittää imurointi ja kostealla pyyhkiminen tarvittaessa. Imurointi onnistuu parhaiten kalusteharja suuttimella.
Rottinkikaluste olisi hyvä pyyhkiä kostealla imukykyisellä rätillä ajoittain lian pinttymisen estämiseksi. Kevyemmässä pyyhinnässä riittää pelkkä vesi, tarvittessa veteen voi lisätä tipan mietoa, neutraalia, mielellään luonnon omista pesevistä aineista koostuvaa pesuainetta(esim. mäntysuopaa).

Kysyimme neuvoa Annansilmät-Aitasta, joka myy näkövammaisten valmistamia tuotteita, mm. rottinkikalusteita. Saimme kuulla, että mikäli home on päässyt puremaan puuhun, sitä on vaikeaa saada pois. Tosin "töhnä" ei heidän mielestään vastannut kuvausta homeesta, joten kyseessä voi olla jokin muu kosteuden tai lian ilmentymä. Rottinki on puuta, eikä eroa siinä mielessä muista puuhuonekaluista. Jos rottinkituolin unohtaa puun alle moneksi vuodeksi, se voi kelottua. Sen sijaan lasitetulla parvekkeella tuolien pitäisi olla hyvin suojassa.
Pesu kannattaa tehdä karkeahkolla harjalla käyttäen esim. mäntysuopaa. Jollei lika tällä keinolla lähde, voidaan pintaa hioa varovasti hienolla hiekkapaperilla. Tuolin voi myös lakata uudestaan, kova ulkolakka ja venelakkakin käyvät. Voidaan käyttää myös väripetsejä, jotka häivyttävät tummentumia. Sen sijaan rottinkia ei suositella maalattavaksi, koska maali rapisee ajan myötä, eikä pinta näytä silloin enää kauniilta. Jos tuoleihin on tullut hometta, siitä onkin sitten vaikeampaa, joskus jopa mahdotonta päästä eroon.

http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx

Kommentit (0)

Vastauksesi