Mikä optinen ilmiö kyseessä?

Mikä optinen ilmiö kyseessä?

Matkustin Helsinkiläisessä paikallisjunassa kun ulkona alkoi jo hämärtyä. Kun junavaunun kattovalot tekevät sisätilasta ulkopuolta kirkkaamman, ikkuna alkaa heijastaa peilimäisesti. Ikkunat ovat monikerroksisia joten heijastus monistuu ja näkyy kolmena. Katsoin tarkemmin ja huomasin että jokaisella heijastuksella on myös selkeä värillinen haamuheijastus; Lähimpänä näkyvän heijastuksen halo on vihreä, keskellä olevan keltainen ja kauimmaisen sininen. Junan kattovalot ovat ehkä loisteputkia ja ikkunakerroksissa epäilemättä valon transmissioon vaikuttavia pinnoitteita. Spektriä ajatellen sininen ja vihreä ovat vierekkäin ja niitä sekoittamalla saadaan turkoosin sävyt, mutta en keksi miksi näiden välissä oleva heijastus olikin keltainen; Pääväritkin kun ovat sininen, vihreä ja *punainen*. Keltainen heijastus näytti vahvasti keltaiselta, mutta jos johonkin suuntaan pitäisi määrittää niin enemmän vihertävään kuin oranssiin viittaava. Miksi tämä kolmen värin ilmiö syntyy ja mitä valolle siinä tapahtuu?

2 vastausta
28.04.201411:39
20997
72

En ota kantaa varsinaiseen kysymykseen (Richard Feynman on muistaakseni kirjoittanut erittäin havainnollisesti fotonien heijastumisesta läpinäkyvässä aineessa) vaan puutun huolimattomaan(?) heittoon: "Pääväritkin kun ovat sininen, vihreä ja *punainen*."

Väriteoriat ovat edelleen kiistanalainen aihe. Kaksi selkeää tapaa ajatella värien "koostumusta" ovat:

1) additiivinen värinmuodostus eli RGB: punainen + vihreä + sininen = valkoinen; tähän perustuvat mm. silmä, TV-kuva ja tietokoneen näyttö. Kun tietsikoita sun muita näyttöjä on joka paikka täynnä, tämän mallin ylivalta saattaisi perustella punaisen, vihreän ja sinisen nimittämisen pääväreiksi. Asia voi muuttua, jos joku kehittää cmyk:iin pohjautuvan kemiallisen tai elektronisen näytön.

2) subtraktiivinen värinmuodostus eli CMYK: cyani (sininen) + magenta (punainen) + keltainen = musta; tähän perustuvat kirjapainotekniikka ja painotuotteiden värierottelu. Kouluaikanani oli vain mv-telkkareita, joten koulun piirustustunnilla kerrottiin, että päävärit ovat sininen, punainen ja keltainen. Mitäköhän kuvismaikat nykyään opettavat?

Kommentit (0)
07.09.201500:44
109
43

Tämä kuvismaikka opettaa cmy päävärein. Niitä löytyy jo mukavasti eri värisarjoissa ja laadyissa.

Kommentit (0)

Vastauksesi