Mikä on vähemmistön määritelmä?

Mikä on vähemmistön määritelmä?

Vähemmistöksi ymmärretään tavalla tai toisella valtaväestöstä poikkeava ryhmä. Jos ajatellaan vaikka mielipidevähemmistöä, luulen, että aluksi on periaatteessa yksi henkilö, joka edustaa kyseistä mielipidettä. Sitten löytyy lisää samaa mieltä olevia, valtaväestön näkökulmasta "toisinajattelevia". Kysymykseni kuuluu, milloin "vähemmistö" on riittävän suuri "enemmistöön" nähden, jotta vähemmistön etuja pitää alkaa puolustaa? Nykyään julkisessa sanassa puhutaan useissa eri yhteyksissä melko epämääräisesti vähemmistöjen etujen puolustamisesta. Mistä tarkkaan ottaen silloin on kyse?

Vastaus

Kysyjä oli ilmeisesti lähettänyt saman kysymyksen Helsingin Sanomien Torstin pohdittavaksi. Oma palvelumme ruuhkautuu tuon tuostakin ja Torsti ehti jo vastata tähän sunnuntain 31.3. lehdessä.

Vähemmistö-termille löydettiin ainakin kolme yleistä merkitystä. Ensimmäinen on matemaattisesti laskettava. Esimerkiksi tilanteessa, jossa maistereita on 17 ja tohtoreita neljä, tohtorit ovat vähemmistössä.

Kansallisella vähemmistöllä tarkoitetaan valtion sisäisiä etnisiä tai kulttuurisia ryhmiä, jotka ovat vähemmistöasemassa suhteessa valtaväestöön. Suomessa tällainen ryhmä on esimerkiksi romanit.

Vähemmistöillä voidaan viitata vaihtelevasti myös ryhmiin, jotka eroavat jollakin tavoin valtaväestöstä: esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, etniset vähemmistöt ja uskonnolliset vähemmistöt. Myös vammaisiin henkilöihin saatetaan viitata vähemmistönä.

Kuten Torsti totesi, vähemmistö-termi ei ole ihmisoikeusnäkökulmasta aivan ongelmaton. Tehdessään näkyväksi valtasuhteen ”enemmistön” ja ”vähemmistön” välillä termi voi myös pönkittää tätä valtasuhdetta. Linkki koko vastaukseen lähdetiedoissa.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi