Mikä on tämä Tampellan kuosi?

Mikä on tämä Tampellan kuosi?

Löysin verhoja läpi käydessäni oheisen Tampellan kuosin. Olen saanut sen mummultani 90-luvun lopussa. Haluaisin tietää kuosin nimen, mille vuosille ajoittuu ja kuka on mahdollinen suunnittelija? Verhon reunassa on teksti made by Tampella muiden Tampellan kuosien tapaan, mutta ei kuosin nimeä eikä suunnittelijaa. Ja toki jos verholle jotain hinta-arviota on antaa, niin hyvä, mutta ei pakollista.

Kuvat: 
Vastaus

Tekstiilejä Tampereella -sivuston mukaan: "Tampellan kankaisiin tuli uudenlaisia värejä ja kuvioita, kun painokankaita alettiin valmistaa Lapinniemen tehtaalla 1953." Alkuaikojen mallisuunnittelijoita olivat mm. Elis Muona ja Pirkko Ropponen. Myös Dora Jung suunnitteli kankaita Tampellalle, mutta en löytänyt hänestä kertovista teoksista kuvatunlaista kuosia. Tosin Jung suunnittelikin pääosin pöytä- ja lautasliinoja. 1970-luvulla muotiin tulivat voimakaskuvioiset kankaat. Tampellan suunnittelijoita olivat tuolloin mm. Marjatta Metsovaara, Perttu Mentula, Leena Siro-Reinola ja Eila Takala.

Finna -tietokannassa on runsaasti kuvia Tampellan kankaista, mutta en onnistunut löytämään kuvasi kangasta. Haulla Tampella kankaat tosin tuli 2 561 viitettä, joten kannatta vielä tarkistaa tietokanta. Kokoelmissamme on muutamia Tampellan historiaa käsitteleviä teoksia, mutta niissä ei ole kuvia kankaista.

Vastaava kangas löytyy esimerkiksi joistakin blogeista, jossa sitä kutsutaan "talot" kankaaksi, mutta en ole varma onko se kankaan oikea nimi.

Voisit lähettää kysymyksesi Kysy museolta -palvelun kautta Desingnmuseolle, jonka asiantuntijat saattavat tunnistaa kankaan.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi