Mikä on taideväärennös ja mikä laillinen kopio?

Mikä on taideväärennös ja mikä laillinen kopio?

Jos maalaan tarkan kopion toisen maalamasta taulusta, mutta en väitä sitä alkuperäiseksi, niin syyllistynkö taideväärennökseen?

Vastaus

Wikipedian mukaan taiteen väärentäminen tarkoittaa "teosten tekemistä ja varsinkin myymistä niin, että ne attribuoidaan toisen, yleensä kuuluisan taiteilijan tekemiksi." Vähän pitempi ja tarkempi määritelmä on "Taideväärennös on petostarkoituksessa siten valmistettu tai muutettu kuvaamataiteen tuote, että sitä pidettäisiin toisen taiteilijan tekemänä tai toiselta ajalta peräisin olevana kuin se todellisuudessa on." Olennaista tässä tulkinnassa on, että kopiosta tai jäljitelmästä tulee väärennös vasta kun se esitetään petollisesti julkisuudessa aitona.

Jos siis harrastat maalaamista, kopioit tunnetun taiteilijan työn ja asetat sen omalle seinällesi, ei se sinällään vielä ole rikos. Mutta älä väitä omistavasi aitoa työtä. Älä esittele jäljennöstä näyttelyissä, äläkä missään nimessä kaupittele sitä aitona. Viimeistään silloin kun tavoittelet taloudellista hyötyä, täyttyvät jo rikosenkin merkit.

Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ottaa vielä tiukemman kannan ja muistuttaa, että kun taiteilijan teoksesta tekee kopion, olisi siihen oikeastaan saatava teoksen alun perin tehneen taidemaalarin tai valokuvataiteilijan lupa. Jäljennöksiä voi vapaasti teettää teoksista, joiden osalta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä on kulunut yli 70 vuotta. Näihinkään teoksiin ei tekijän nimeä tai nimimerkkiä saa panna sillä tavoin, että jäljennös voidaan sekoittaa alkuperäisteokseen.  

Kuvaston sivulla viitataan Tekijänoikeuslain 12. pykälään. Sen mukaan julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman kappaleen yksityistä käyttöään varten. Omalle seinälle saa valmistaa itse taulun kopion.

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi