Mikä on suurin mahdollinen kirjastosakko?

Mikä on suurin mahdollinen kirjastosakko?

Paljonko pystyisi yksi ihminen periaatteessa saamaan kirjastolta sakkoja jos lainaisi sieltä ihan kaiken mitä sieltä on mahdollista lainata ja palauttais sen myöhässä?
Tässä varmaan nousee yhdeksi tekijäksi se miten paljon kirjastosta pystyy kerralla lainaamaan, mutta jos ajatellaan näin: Pyritään lainaamaan kaikki mahdollinen minkä vain pystyy.
Esiin voisi olettaa nousevan kaksi skenariota: -Mitä yksi ihminen pystyy lainaamaan rehellisesti ja -Mitä yksi ihminen pystyy lainaamaan kaikin kuviteltavissa olevin keinoin.
Monista kirjoistahan yms on monesti useampi kappale. Pystyisikö niissäkin tapauksissa esim seuraavana päivänä lainaamaan uuden samallaisen kappaleen? Voiko lopuksi päätyä tilanteeseen missä ihmisellä on lainassa useampi kappale samasta kirjasta?
Jos joku olisi todella motivoitunut toteuttamaan kyseisen idean niin voisi olettaa että hän pystyisi huijaamaan itselleen myös useampia kirjastokortteja esim vaikka tekaistuilla, väärännetyillä tai lainatuilla henkilöllisyyksillä. Tai jos sivuutetaan se seikka miten paljon kirjastosta pystyisi kerralla periaatteessa yksi-ihminen lainaamaan, niin kuinka suuren "voiton" kirjasto tekisi mikäli kaikki sen lainattavissa olevat nimikkeet tuottaisivat vaikka yhden tai kahden viikon ajalta sakkoja?
Vertailtavina tekijöinä mm. paljonko kirjaston ylläpito maksaa tai paljonko nimikkeihin sijoitetun pääoman arvo on suhteutettuna sakotettavaan aikaan jolloin ne tuottavat kirjastolle sakkojen muodossa tuloja.

Vastaus

Hei. 1.4.2014 kirjaston käyttösäännöt uusiutuivat ja enimmäislainamäärä on nykyään 100 nidettä. Samalla poistui myös rajat kuinka paljon mitäkin aineistoa voi olla samaan aikaan. Ennen pystyi olemaan vain viisi DVD-elokuvaa lainassa, mutta nykyään elokuviakin voi kerralla lainata sen 100 kpl. Koska rajoja ei ole, ei mikään estä asiakasta lainaamasta kerralla 100 kpl saman kirjan samaa painosta. Jos asiakas haluaa 100 kpl Sinuhe Egyptiläisiä niin siitä vaan! Tästä huolimatta asiakkalla ei voi olla kuin 1 varaus voimassa per nimike. Jos kaikki lainassa olevat 100 nidettä ovat maksimiajan myöhässä voi myöhästymismaksuja kertyä jopa 600€:n edestä (6€/nide). Suuremmat lainamäärät tuovat siis myös enemmän vastuuta palauttaa aineisto ajoissa kirjastoon. Kirjastossa emme puhu sakoista vaan maksuista.
Emme tee kirjastokortteja ilman virallisia hyväksyttyjä henkkareita ja järjestelmämme varmistaa, ettei samalla henkilöllisyystunnuksella voi olla kuin yksi voimassaoleva kortti. Henkilökohtaisesti epäilen suuresti sitä miksi kukaan näkisi vaivaa väärentää papereita kirjastoa varten. Merkattu aineistomme kun ei ole jälleenmyyntikelpoista. PIN-koodeilla ja lainausautomaateilla pystymme estämään varastettujen kirjastokorttien käyttämisen.

Otan ainoastaan Helsingin kaupunginkirjaston tilastoidut niteet ja budjetit huomioon kysymyksessä kuinka paljon rahaa tuottaisi, jos kaikki kirjaston niteet palautettaisiin myöhässä. Helsingin kaupunginkirjastossa oli vuoden 2013 lopulla 1 860 942 nidettä (tästä puuttuvat lainattavat lehdet ja varastoon menevä rekisteröimätön aineisto). Viikossa tälläinen lainamäärä tuottaisi myöhästymismaksuja n. 2 605 320 €:a, kahdessa viikossa n. 5 210 640 €:a ja maksimiajan myöhästymismaksulla n. 11 165 650 €:a. Summat ovat suuria, mutta kalpenevat Helsingin kaupunginkirjaston vuoden 2014 talousarviolle. Pohjaluku vuoden 2014 menoille on 36,5 miljoonaa euroa. Vertauskuvannollisesti 11 miljoonalla myöhästymismaksun tuotoilla pystyy hankkimaan kaikki vuoden 2015 aineistohankinnat ja vielä vähäsen vuodelle 2016 (pohjana vuoden 2012 hankintamenot: n. 10miljoonaa euroa). 

Kommentit (0)

Vastauksesi