Mikä on Suomen vanhin yhä käytössä oleva teräsbetonirakennus (tai rakenteet, seinät, laatta, holvi)?

Mikä on Suomen vanhin yhä käytössä oleva teräsbetonirakennus (tai rakenteet, seinät, laatta, holvi)?

Vastaus

Helsingin Energia kertoo historiakatsauksessaan Suvilahden höyryvoimalaitoksen olevan Suomen ensimmäinen teräsbetonirakennus. Sen rakennustyöt alkoivat 1908. Toiminta voimalaitoksena loppui 1976. Suvilahden rakennukset ovat nykyään enimmäkseen erilaisen kultturi- ja kansalaistoiminnan käytössä. Toisaalla Helsingissä Selim A. Lindqvistin piirtämä Hamsterin liiketalo, Aleksanterinkatu 11 valmistui vuonna 1909 ja se oli ensimmäinen kokonaan rautabetonirakenteinen liikerakennus Suomessa.

Maamme vanhimmaksi teräsbetonirakenteeksi on arveltu Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan Kaisaniemessä sijaitseva pyöreää vesiallasta. Se sijaitsee Palmusalina tunnetun lasikatteisen kasvihuoneen edustalla. Rakenteita on osin tutkittu viimeaikaisen Kaisaniemen puutarhan uudistamistyön yhteydessä. Se on osoittautunut ainakin reunoiltaan tiilestä tehdyksi, joten titteli vanhimmasta teräsbetonirakenteesta on epävarma.

Teräsbetonirakentamisen tekniikka tuli Suomeen Saksasta Wayss & Freitag -yrityksen myötä. Se valmisti 1900-luvun alussa Tampereella teräsbetoniset välipermannot ja kannatinpalkit Klingendahlin ja Tampellan tehdasrakennuksiin ja Kymmenenmiehen talona tunnettuun asuin- ja liiketaloon, myöhemmin myös muihin kohteisiin Tampereella.

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi