Mikä on suomen kapein kohta km.nä?

Mikä on suomen kapein kohta km.nä?

2 vastausta

tätä on kysytty meiltä aiemminkin, joten viittaamme 25.6.2009 antamaamme vastaukseen, kun emme löytäneet tuoreempaakaan tietoa.

"Mitään virallista tietoa kapeimmasta kohdasta ei tunnu löytyvän. Silmämääräisesti katsoen se sijoittuisi jonnekin Oulun tasolle. Google Earth-ohjelmaa ja karttoja apuna käyttäen vyötärö olisi kapein Kempeleen ja Oulun välisen Kempeleenlahden pohjukan ja Suomussalmen rajan pinnassa sijaisevan Aittovaaran (jotakuinkin 65°00' leveyspiirin kohdalla) kulkevalla suoralla. Google Earthin mukaan matkan pituus on n. 194 km.

Teitä pitkin ajateltuna suuntaa antavasti Tiehallinnon välimatkamittari antaisi Kempele - Suomussalmen keskusta välille 213 kilometrin ajomatkan. Tästä Aittovaaraan arviolta vajaat 40 km, mistä rajalle linnuntietä n 10 km."

 

Kommentit (0)
23.12.201914:27
82624
27

Vastaus riippuu määritelmästä, mitä kapeimmalla kohdalla tarkoitetaan. Suomineidon uuma on tietysti loogisin kohta, mutta yhtä hyvin voisi ajatella että kaula on kapein, suunnilleen Inarin kohdalla n. 100km. Tai äärimmäisyyksiin mennen päälaelta löytyy kohta (Suomen pohjoisin kohta), jossa kapeus on metri, sentti, milli tai 1/ääretön (kuten esim kannallaan oleva kolmio, jonka kapein kohta on huipulla ja on äärettömän kapea). Samoin tietysti Suomenlahden saarilta, esim Bogskärillä (kärjellään seisova kolmio).

 

Kommentit (1)
Vieläkin vaikeammaksi menee, jos pitäisi keksiä jokin sellainen yleispätevä, mutta mi... Vieläkin vaikeammaksi menee, jos pitäisi keksiä jokin sellainen yleispätevä, mutta mielekäs määritelmä valtion kapeimmalle kohdalle, joka toimisi myös vähän pyöreämpien valtioiden, kuten vaikka Puola tai Ranska yhteydessä.
23.12.2019 22:36 Leo Salminen 4588

Vastauksesi