Mikä on sikarihuone?

Mikä on sikarihuone?

Ilmeisesti jonkinlainen sosiaalinen, ehkäpä aikanaan tupruttelutilakin isommissa rakennuksissa? Etymologia, tilan mukaantuleminen rakennuskantaan ja katoaminen kiinnostaisi. Täysin olematon konsepti näyttänee olevan verkkossa.

Kuvat: 
Vastaus

Rauno Lahtisen sikarin polttamisen historiaa käsittelevässä teoksessa Savun lumo kerrotaan, että sikarin polttaminen tapahtui yleensä sisätiloissa erikseen tarkoitukseen varatussa huoneessa; viktoriaanisten käytösnormien mukaan sikaria ei ollut soveliasta polttaa ulkona tai naisten läsnä ollessa. Kovin monella ei kuitenkaan todennäköisesti ollut varaa erilliseen tilaan. Lahtinen käyttää kirjassaan sanaa tupakkahuone ja mainitsee sellaisen olleen 1830- luvulla mm. Englannin parlamentin alahuoneessa.

Olli Alho mainitsee, että 1990 ravintoloissa (niin Pariisissa, New Yorkissa kuin Helsingissä) ruokaravintoloiden yhteyteen perustettiin erillisiä tupakointiosastoja, "sikarinystävien iloksi usein nimellä sikaribaari". Pekka Karvonen kuvaili New Yorkin sikarihuoneita Helsingin Sanomissa 16.3.1997 seuraavasti: "Nyt sikarinpolttajille avataan harva se viikko ravintoloita ja takahuoneita. Seinät on paneloitu, lattioille on levitetty paksuja mattoja ja pöydät ovat tummaa jalopuuta; on kuin brittiläisten herrasmiesten kirjastossa." Alhon kirjassa valotetaan sikareihin liittyviä tapoja laajasti, mutta sikarihuoneista ei tarkempia tietoja löytynyt. Useammassa alan teoksessa mainitaan, että sovelias paikka aikaa vievään sikarin polttamiseen olivat sikarinpolttajien klubit. Ilmeisesti aikoinaan myös monissa tupakka/sikarikaupoissa oli mahdollisuus polttamiseen.

Nykyinen Tupakkalaki kieltää mm. tupakkatuotteiden markkinoinnin ja rajoittaa tupakointia monissa tiloissa.

 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi