Mikä on "Punainen matto"?

Mikä on "Punainen matto"?

"Iron Sky The Coming Race sai ensi-iltansa – punainen matto täyttyy näyttelijätähdistä ja juhlahumusta." Katselin tätä lähetystä Ilta-Sanomien sivulta ja eipä näyttänyt matto olevan punainen. Mistä tämä käsite on saanut alkunsa?

Vastaus

Arvovieraita on kunnioitettu jo ennen ajanlaskun alkua levittämällä punainen matto, jota pitkin he kävelevät saapuessaan paikalle. Levittää punainen matto on myös ilmauksena tarkoittanut yleensä vieraan ottamista juhlallisesti vastaan. Hollywoodissa tuli tavaksi levittää punainen matto tärkeään ensi-iltaan saapuville tähtinäyttelijöille. Tapa tuli 60-luvulla myös vuotuisiin Oscar-juhliin, ja vuodesta 1964 lähtien punainen matto on levitetty juhlapaikan ulkopuolelle. Näyttelijät astuvat ulos autosta lehdistön edessä ja kävelevät mattoa pitkin rakennukseen, samalla tietysti kameroille poseeraten ja pukujaan esitellen. Red carpet tarkoittaakin englannin kielessä usein juuri tätä tilannetta, suuria mediajuhlatilaisuuksia, jossa nähdään suuria tähtiä ja näiden yllä uusinta muotia. Juhlavaatteista puhutaan red carpet fashionina ja tähtiä arvioidaan, kuinka hyvin he esiintyivät on the red carpet. 

Ilmaus näyttää siirtyneen suomen kieleen suorana lainana, mikä ei ole yllättävää, koska onhan suuri osa media-alan juhlallisuuksista ja käytännöistä angloamerikkalaista lainaa. Punainen matto viittaa siis koko elokuvan julkistamisjuhliin riippumatta siitä, minkä värisellä matolla juhlijat kulloinkin seisovat.

Kommentit (0)

Vastauksesi