Mikä on pörhö?

3 vastausta

Kielitoimiston sanakirja ei tunne sanaa pörhö tässä muodossa, mutta sen sijaan sanan osana sitä käytetään mm. ilmaisuissa pörhöinen, pörhökarvainen, pörhöllä ja pörhössä. Näillä viitataan siihen, että karvat, höyhenet tms. ovat pystyssä, pörrössä, pörröisenä.

Kommentit (0)
22.10.201609:40
17090
80

Lisäksi voidaan mainita adjektiivi pörheä 'pörröinen' ja verbi pörhistää, pörhistellä 'tehdä pörröiseksi', esim. "koira pörhisti niskakarvansa", "kana pörhisteli höyheniään".
Jälkimmäisestä sanasta Nykysuomen sanakirja esittää myös muodon pörhistelevä ihmistä kuvaavassa merkityksessä 'pöyhistelevä, pöyhkeilevä' ja antaa esimerkkinä sitaatin Juhani Aholta.

Pörhö tunnetaan myös sukunimenä. Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan kirja esittelee nimet Pörhö, Pörhölä, Pörhönen. Vanhastaan näitä nimiä tiedetään etenkin Kemin - Tornion seudulta ja Hämeestä.

 

Kommentit (0)
22.10.201612:01
23264
68

Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan mukaan sukunimi Pörhölä on saanut alkunsa asumuksen nimestä. He luettelevat artikkelissaan nimen eri variantteja: Pörhälä, Pörhö, Pörhönen, Pörrö  jne. (Asutusnimen täytynee puolestaan palautua henkilönimeen.)

Näiden tutkijoiden mukaan ainakin osa nimistä  saattaa palautua skandinaaviseen Birger-nimeen ja osa itäisistä voisi selittyä myös ortodoksisista ristimänimistä Perha, Perho.

Kustaa Vilkuna, Pirjo Mikkonen, Sirkka Paikkala: Uusi suomalainen nimikirja. Otava 1988.

 

Tunnetun Pörhölä-nimen kantaja kautta aikojen oli Alatorniossa syntynyt Ville Pörhölä (alun perin Horneman), joka voitti kultamitalin kuulantyönnössä Antwerpenin olympiakisoissa 1920 ja hopeamitalin moukarinheitossa Los Angelesin kisoissa 1932.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi