Mikä on pienin maa, jolla on varaa järjestää kesäolympialaiset?

Mikä on pienin maa, jolla on varaa järjestää kesäolympialaiset?

Unkarihan on hakenut vuoden 2024 kisoja.

2 vastausta

Suomihan on ollut tähän mennessä väkiluvultaan pienin maa ja Belgia pinta-alaltaan pienin maa, jossa kisat on järjestetty. Kysymys pitäisi ehkä kuitenkin asetella niin, että mikä on pienin kaupunki, jossa kisat voitaisiin järjestää. Yhtenä kriteerinä on se, kuinka lähellä kisojen suorituspaikat ovat toisiaan. Esimerkiksi vuoden 2016 kisojen hakijakaupunkeja olivat Madrid, Tokio, Chicago ja Rio de Janeiro, joista kaksi ei ollut maansa pääkaupunkeja. Kisojen järjestäjää valitessa paikka ja olosuhteet ovat ratkaisevina tekijöinä. Jokaisella näistä hakijoista ennakkoon arvioitu budjetti oli viidestä miljardista dollarista ylöspäin. Rahaa kuluu mm. kisapaikkoihin, majoitukseen, työvoimaan, teknologiaan, hallintoon ja liikenteeseen. Yhteiskunnan infrastruktuuri ja ylipäätään melkein kaikki tekijät ilmastosta lähtien otettiin huomioon vuoden 2016 kisakandidaattien arvioinnissa.

Vuoden 2024 järjestäjää hakiessa on haluttu madaltaa kynnystä hakea kisoja, niin että mahdollisimman moni valtio/kaupunki voisi kisoja hakea. Missään ei kuitenkaan pienuus taida vilahtaa julkilausuttuna kriteerinä eikä mitään ehdotonta alarajaa ole. Edelleen kuitenkin edellytetään maailman luokan suorituspaikkoja ja lajeja on kymmeniä, joten millään pienellä budjetilla kisoja ei järjestetä.

 

Kommentit (0)
10.09.201600:16
5314
60

Absoluuttisesti pienin maa voisi olla Arabiemiraatit, mutta infrastruktuuri aavikolla on iso haaste, kuumuus myös. Ainakin heillä olisi siihen varaa. Pohjoismaista Norja ja Ruotsikin voisivat järjestää kesäolympialaiset. Ruotsi kykenisi rakentamaan kisapaikat Tukholman ympäristöön ainakin periaatteessa. Norjan haasteeksi tulisi varmaan maan vuoristoinen geologia. Ainakin kisapaikkojen etäisyys olisi väistämätön tosiasia. Vertailukohtana tähän voi pitää Kreikkaa, joka järjesti kesäolympialaiset vaikka siihen ei ollut varaakaan. Jos Kreikka on pystynyt järjestämään kisat niin siihen pystyy moni muukin maa. 

Kommentit (0)

Vastauksesi