Mikä on nimen "Lyytikäinen" merkitys ja alkuperä?

Mikä on nimen "Lyytikäinen" merkitys ja alkuperä?

2 vastausta

Lyytikäinen-nimen taustalla on saksalaiset henkilönnimet Lüdecke, Lüdicke ja Ludwig, jotka ovat levinneet Suomessa keskiajalla ja 1500-luvulla.

Sukunimestä Lyytikäinen on tietoja 1500-luvulta Karjalankannakselta ja useimmista Savon pitäjistä. Myöhemmältä ajalta nimeä tavataan myös Laatokan Karjalassa, Kainuussa ja Kemijokilaaksossa.

Ludwig on vanha germaaninen nimi, joka koostuu osista Hlud tai Hluth ”kuuluisa” ja Wig ”sota”.

Kommentit (0)
24.08.201521:29
55
55

Minä ihmettelin tätä samaa asiaa joskus 80-luvulla. Koska käytössäni ei tuolloin ollut etymologisia teoksia, joista asia olisi selvinnyt, pohdin mielessäni, voisiko olla niin, että joskus niinä aikoina, joina ihmisille, joilla kutsuma- tai ristimänimet ovat olleet samoja, on yksilöiden identifioinnin helpottamiseksi annettu erilaisia lisänimiä heimojen, asuinpaikkojen tai ominaisuuksien mukaan, jossain on elänyt sukukunta, jolle on kenties sukuperimän rasitteiden vuoksi annettu lisänimi Lyhytikäinen. Jos sen jälkeen nimi Lyhytikäinen on lausunnallisista tai murteellisista syistä sitten myöhemmin muuntunut muotoon Lyytikäinen, silloin nimi olisikin alkuperältään supisuomalainen.

Edelleen, jos henkilö perhekunnasta tai sukuhaarasta Lyhytikäinen tai Lyytikäinen on siirtynyt Karjalaan, jossa nimi on lyhentynyt muotoon Lyytikäin ja jos henkilö sen jälkeen on osallistunut väestönkartoitustoimiin, jossa vaikkapa joku Agricolan aikainen ruotsalaistaustainen kirjuri on merkinnyt tämän itselleen vierasperäisen nimen - jonka on kuullut vain lausuttuna suullisesti - muotoon Lydickäin - ellei peräti Lydecken - voisi siinä tapauksessa olla mahdollista, että nimi Lyytikäinen olisi muotona ja kirjoitusasuna jo vanhempi kuin Lydecken.

Mutta tämä on toki vain maallikon arvaus.

Kommentit (0)

Vastauksesi