Mikä on mandoliinipuu?

Mikä on mandoliinipuu?

Miljoonasateen Marraskuu -hittibiisissä sanotaan että: Marraskuu. Eilen torin laitaan kasvoi mandoliinipuu... Mikähän ihme on siis tuo mandoliinipuu?
Mandoliinin muotoinen puuko vai puu jossa kasvaa mandoliineja, Vai voisiko se symboloida jotain muuta?
Toisaalta myös tulee mieleen, että onko tyttöystäväänsä ikävöivä ja todennäköisesti alkoholisoitunutkin laulun päähenkilö mennyt jonkilaiseen psykoosin, ja näkee erilaisia harhanäkyjä, kuten tämän mandoliinipuun, ja sylissään olevan dinosauriinluun kapakassa istuessaan.
Mikähän siis voisi olla oikea selitys?

Vastaus
18.11.201922:35
28386
15

Selityksiä on yhtä monta kuin kappaleen kuulijaa tai mandoliinin soittajaa.

Luo Sinäkin oman ajatuksesi pohjalta tarina, ja kerro sitä eteenpäin vaikkapa cuenta cuentos -tarinaillassa, jos kotipaikkakunnallasi sellaisia järjestetään, tai opettele itse soittamaan mandoliinia. Vaihtoehtoja riittää, eikä mielikuvituksen ja oivalluksen poluilla ole rajaa.

Kappale on ollut kuulemma suosittu varusmiesten keskuudessa. Liekö heijastanut kaipuuta siviiliin, jossa ei sitten olekaan naista odottamassa, vaan ainoastaan rotta, Topi ja mandoliinipuu. Mainio kappale kuitenkin.

Mandoliinilla voi olla monenlaista symboliarvoa. Marja-Leena Mikkola kirjoitti aikoinaan teoksen nimeltä Tyttö kuin kitara. Nainen on monilla muillakin soittimen haltijoilla ja soittajilla mielessään, kellä viuluna, kellä bassona, miksei mandoliininakin.

Mandoliiniksi sanotaan myös eräänlaista vihannesleikkuria.

Soittimena mandoliinista on lukemattomia erilaisia versioita, se on levinnyt ympäri maailmaa ja niittänyt mainetta mm. romanttisten laulujen säestyksessä. Romantiikkaa sen ympärillä voi löytää vaikkapa teoksesta Kapteeni Corellin mandoliini - josta on kuulemma elokuvakin.

Mitä puumateriaaliin tulee, se voi olla eebenpuuta, ruusupuuta, visakoivua, vaahteraa, pähkinäpuuta ja monenlaista trooppista puuainesta, josta ei Suomessa ole koskaan kuultukaan.

Puu, jossa kasvaa mandoliineja - se kuulostaisi hauskalta. Siitä voisi kirjoittaa vaikka novellin.

Kertokaa te muut, millaisia ajatuksia teillä herää puusta?

 

Kommentit (2)
Tämä ajatus ei herännyt puusta, vaan mandoliinista. Vuonna 2014 Haapaveden kansanmusiik... Tämä ajatus ei herännyt puusta, vaan mandoliinista. Vuonna 2014 Haapaveden kansanmusiikkifestarien T-paitaan oli präntätty komea ukonkorento, jonka pyrstö on mandoliinin kaula (Aeshna mandolinacauda). Minulla on tuollainen vaatekappale ja pidän siitä. Monikin perinteinen soitin on koristeellisen muotoinen ja ilo silmälle silloinkin, kun soittajan taito on puutteellinen.
19.11.2019 12:46 Reijo Jaakkola 9678
Totta, ja mandoliineissakin on usein eri osat eri puulajeja, esim. otelauta/kaula ja koppa... Totta, ja mandoliineissakin on usein eri osat eri puulajeja, esim. otelauta/kaula ja koppa eri puista, ja intarsiakoristeita kenties vielä aivan erilaisista/eri värisistä puulajeista. Kerrassaan sielua ja sydäntä lepuuttavaa nähdä hienoa käsityötä tässä muovien ja teräksen maailmassa.
19.11.2019 23:48 Lahja Kotka 28386

Vastauksesi