Mikä on maailman vanhin yhä olemassa oleva rakennus?

Mikä on maailman vanhin yhä olemassa oleva rakennus?

3 vastausta

Maailman vanhimpana säilyneenä rakennelmana pidetään Maltalla sijaitsevaa Hagar Qimin temppeliä, joka on arviolta 5600 vuoden ikäinen.

Kommentit (0)
01.06.201616:10
24986
74

Hagar Qinin ja Ggantijan temppelit ovat eri asioita.

http://whc.unesco.org/en/list/132

Luettuani kirjaston vastauksen jäin ihmettelemään: miten ihmeessä Maltan ja sen lähisaarten lukuisista tuhansia vuosia vanhoista megaliittitemppeleistä (megaliitti: 'suuri kivilohkare') yksi on kyetty ajoittamaan muita vanhemmaksi? Ei riitä, että asiasisällöltään kevyehkön ja viihteellisen Historia-lehden nimettömässä tekstikatkelmassa todetaan, että Hagar Qimin temppeliä "yleisesti pidetään" maailman vanhimpana rakennuksena. Taas tarvittaisiin sitä paljonpuhuttua "mediakriittisyyttä" eli tässä tapauksessa lähteen luotettavuuden kriittistä arviointia.

Huomattavasti luotettavampi kirjallisuuslähde olisi mielestäni vaikkapa Honour & Flemingin Maailman taiteen historia (uudistettu laitos, 2001), joka tyytyy toteamaan vain seuraavaa:

"Maltan ja sen viereisen Gozon saaren temppeleitä   alettiin rakentaa ennen vuotta 3000 eKr., ja ne hylättiin noin 2000 eKr. Ne ovat vanhimpia tunnettuja vapaasti seisovia kivirakennuksia. Tätä nykyä tunnetaan ainakin 16 temppeliä, jotka rakennettiin valtavankokoisista kylmämuuratuista (ilman laastia muuratuista) kivilohkareista."

Kommentit (0)
01.06.201614:04
84844
38

Hieman tulkinnanvaraista mikä on "rakennus" ja mikä on "säilynyt", mutta linkissä Wikipedian näkemys asiaan. Edellisen vastauksen temppeli on listassa nimellä Ggantija, sijalla 5.

Kommentit (0)

Vastauksesi