Mikä on maailman paras peli?

Mikä on maailman paras peli?

2 vastausta

Kysymys on harvinaisen laaja ja vaikea, eikä vain siksi että ihmisillä on mitä erilaisimpia mieltymyksiä: erilaisia pelityyppejä on lukuisia! Täytyy myös huomioida, että näppärimmin saatavilla oleva tieto on vahvasti länsimaisen kulttuurin ja englanninkielisen maailman värittämää, eikä tähän voi täysin objektiivisesti vastata. Sitä paitsi pelien ja urheilulajien välillä ero voi olla häilyväinen. Kysyjä ei eritellyt asiaa kummemmin, joten esittelen jokusen vaihtoehdon.

Lautapelipuolella shakki, go ja mahjong epäilemättä nousevat kärkisijoille. Suomenkielinen termi lautapeli on kuitenkin suppea eikä käytännössä kata esimerkiksi mahjongia - englanninkielinen tabletop game taas sisältää lautapelien lisäksi muiden muassa kortti-, noppa-, miniatyyri-, palikka- ja muut pelit, joita pelataan pöydällä tai muulla tasaisella alustalla. Pöytäroolipelitkin soveltuvat "pöydänpäällyspelien" kategoriaan. Niiden historiassa tunnetuin ja myydyin tapaus on vuonna 1974 julkaistu Dungeons & Dragons. Lisäksi on olemassa pöytäpelejä, jotka vaativat oman pelipöytänsä, esimerkkinä vaikkapa biljardi.

Videopelikategoriassa Tetris ja sen kloonit saavat epäilemättä hurjan korkean sijoituksen. Time-lehti listaa sen ykköseksi. Useilla vastaavilla listoilla esiintyy myös pelialustasta riippumatta The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Doom, Minecraft, Super Mario Bros., Super Mario 64, World of Warcraft ja Sid Meier’s Civilization -sarja. Kaikkein tuoreimmista peleistä voi olla vielä vaikea sanoa, mitkä jäävät tämän päivän suosikeiksi ja mitkä taas kestävät aikaa - ja maailman parhaiden pelien tulisi kyetä siihen.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että GPS-paikannusta käyttävä lisätyn todellisuuden mobiilipeli Ingress on maailman paras. Pelin osapuolet ovat Enlightened ja Resistance, joiden agentit kamppailevat alueiden hallinnasta.

Pystykorvaisilla vastaajillamme on varmasti paljon mielenkiintoista ja tärkeää jaettavaa tähän kysymykseen!

Kommentit (0)
23.12.201615:43
21401
90

Sadat tuhannet lautapelien (ja muiden perinteisten, "analogisten" pelien) ystävät ovat tammikuusta 2000 alkaen kerääntyneet BoardGameGeek-sivustolle ja osa meistä on samalla antanut arvosanoja 1-10 pelaamilleen peleille. Uudemmat ja hypetetyimmät pelit tuppaavat saamaan hieman turhan hyviä arvosanoja, mutta vuosien kuluessa tilanne tasoittuu jonkin verran (sama on havaittavissa elokuvien kohdalla IMDb-sivustolla). Tällä hetkellä top 50:ssä (linkki alinna) on vain yksi peli, El Grande, joka ei ole tältä vuosituhannelta. Toisaalta kilpailun kiristyessä elektronisten pelien kanssa lautapelien kehitys on viime vuosina ollut aika hurjaa - osittain juuri El Granden ansiosta, joka oli monessa ominaisuudessa edelläkävijä, eikä ole vanhentunut. Sen ohella vaikutusvaltaisia "antiikkisia" pelejä ovat mm. Diplomacy sekä Civilization, josta saman niminen videopelikin on puoskaroitu. Me, jotka suhtaudumme peleihin (liian?) vakavasti, emme jaksa kovin korkealle arvostaa sellaisia, kieltämättä suosittuja pelejä kuin Risk tai Monopoli; nopanheitosta seuraavat onnenkantamoiset nyt vaan eivät ole mistään kotoisin... Veikkaisin, että kaikenlaisten pelien asiantuntijoilta kysyttäessä maailman paras peli olisi useimpien mielestä yhä go. 

https://boardgamegeek.com/browse/boardgame/page/1?sort=rank

Kommentit (0)

Vastauksesi