Mikä on luotettavin dna-tutkimusfirma?

Mikä on luotettavin dna-tutkimusfirma?

2 vastausta

Kuningaskuluttaja -ohjelma testasi ( kahta palvelua: National Geographic ja  Ancestry by DNA. Alla olevasta linkistä löydät tarkemmat riedot. Olisikohan lukijoillamme kokemuksia kyseisitä tai muista palveluntarjoajista?

Kommentit (0)
15.01.201921:20
77636
19

Jos kysyjä tarkoittaa sukututkimus- (ja joissain tapauksissa terveys-) mielessä tehtäviä DNA-testejä, niin kaikki "isot" firmat ovat teknisesti yhtä luotettavia ja käyttävät samoja labroja (ks. vertailutaulukon kohta "SNP chip used for testing"). Pieniä eroja syntyy esim syntyperän (ethnicity) määrittelyssä, johtuen erilaisista tulkinnoista (vertailuryhmistä), mutta ei ne varsinaisesti virheitä ole vaan mielipiteitä. Muuten firmojen luotettavuus on samalla, hyvällä, tasolla, jos he kertovat jonkun olevan sulle sukua, niin kyllä hän on (vaikka "perimätieto" kertoisi muuta).

Luotettavuutta enemmän kannattaa ajatella hyödyllisyyttä: suomalaiset ovat eniten testanneet FamilyTreeDNA:lla, joten sieltä löytyy eniten osumia meille, Jenkit taas suosii Ancestryä, joten heillä parhaiten osumia siellä, siis sukututkimusmielessä. Tosin tuloksia voi siirtää firmasta toiseen ilmaiseksi tai pientä lisämaksua vastaan, joten testaamalla yhdessä firmassa voi vertailla (melkein) kaikkien firmojen tietokantaan. Terveystietoja tarjoaa ainoastaan 23andMe, joskin muidenkin firmojen tulokset voi ladata kolmansien osapuolten terveysDNA-ohjelmiin.

Tutustu oheiseen vertaiutaulukkoon ja jos ei hirveä kiire ole, niin odottele tarjouksia, monet firmoista tarjoavat hyviä alennuksia (Jenkkien) juhlapyhien aikaan, esim Ystävänpäivä, Pääsiäinen jne. Joulutarjoukset ehtivät juuri loppua.

Testejäkin on monenlaisia ja hintaisia. Jos olet Facebookissa, niin sieltä löytyy useita ryhmiä, joissa voi ensin opiskella (tai kysyä) mitä testejä kannattaisi teettää. Hae esim Yhteiset sukujuuret- tai Suomi DNA-projekti-ryhmiä.

P.S. Yhdenkään näiden firmojen tulokset eivät kelpaa oikeudessa, esim isyys-jutuissa. Se ei johdu testien epäluotettavuudesta, vaan siitä että näytteenottoa ei valvota, se voi olla kenestä vain otettu. Joten viralliset isyysjutut pitää hoitaa viranomaisten kautta, he huolehtivat valvotun näytteenoton.

Kommentit (0)

Vastauksesi