Mikä on kojeen tai laitteen nimi jolla voi näyttää (siirtää)paperivalokuvan valkokangaskuvaksi

Mikä on kojeen tai laitteen nimi jolla voi näyttää (siirtää)paperivalokuvan valkokangaskuvaksi

Siis siirtää paperivalokuvan valkokankaalle tai vaaleaan seinään kuvaksi. (piirtoheittimen tapainen) Kojeen saatavuus? Hinta-arvio?

2 vastausta

Tarkoitat varmaankin episkooppia eli pintakuvaheitintä. Tällaiset laitteet kuuluivat ennen vanhaan koulujen vakiovarustukseen. Helsingin yhteislyseon sivuilla episkoopista kerrotaan näin:

"Episkooppi mahdollistaa läpinäkymättömän esineen kuvan heijastamisen valkokankaalle. Episkoopissa kirkkaalla valolla valaistaan kirjan sivua, sivusta heijastuva valo heijastetaan peilin ja linssin avulla valkokankaalle. Episkooppi oli menneen ajan dokumentti- eli joutsenkaulakamera. Episkoopin heikkous on sen heikko valovoima. Hyllissä on käytetty episkooppeja vielä 1990-luvulla." ( http://hyl.edu.hel.fi/hyl100/taikalyhty/index.html )

Episkoopit ovat sen verran vanhaa teknologiaa, että kohtuullisesta etsiskelystä huolimatta en onnistunut löytämään paikkaa, josta sellaisen voisi hankkia, joten hinta-arviotakaan en pysty antamaan. Lähinnä kai episkoopin voisi onnistua löytämään kirpputoreilta, vanhojen tavaroiden kaupoista tai nettihuutokaupoista. Esimerkiksi Tori.fi:ssä näyttää jopa tänä syksynä olleen ilmoitus myytävästä episkoopista, mutta tuote lienee jo tehnyt kauppnsa, koska ilmoitus on poistettu. 

Olisiko lukijoillamme vihjeitä siitä, missä mahdollisesti jäljellä ja käyttökunnossa olevia episkooppeja lymyilisi?

 

Kommentit (0)
13.10.201613:09
7624
59

Edellisessä vastauksessa mainitun episkoopin nykyajan vastine on dokumenttikamera käytettynä yhdessä dataprojektorin kanssa.

 

Kommentit (0)

Vastauksesi