Mikä on karttalinkissä näkyvän Hakuninmaalla sijaitsevan käytöstä poistetun ajoradan historia?

Mikä on karttalinkissä näkyvän Hakuninmaalla sijaitsevan käytöstä poistetun ajoradan historia?

Ovaalinmuotoinen ajotie on asvaltoitu ja varustettu katuvaloilla. Kulku sinne on estetty betoniporsain. Nuolen kohdalla on jonkinlainen parkkipaikka, autolämmitystolppia ja paikalla on joskus saattunut olla jonkinlainen parakkirakennus tms. Radan keskelle on läjitetty suuret määrät kivenlohkareita. Käytössä rata ei näytä olleen pitkään aikaan ja paikalle onkin tuotu autonraatoja ja muuta romua. Olisiko kyseessä viereisen katsastusaseman entinen testausrata? Milloin se on ollut viimeksi käytössä? Linkki karttasijaintiin: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=4000&srs=EPSG%3A3067&y=6...

Vastaus

Rata näyttäisi kuuluvan Hakuninmaan katsastusasemaan. Ikävä kyllä sen historiasta ei juurikaan löydy tietoa. Ulla Sornikiven kirjoittama teos "Yhdeksän vuosikymmentä liikenteen turvallisuutta : ajoneuvojen rekisteröinti, katsastus ja kuljettajien tutkiminen" kertoo hyvinkin seikkaperäisesti katsastustoimnnan historiasta Suomessa, mutta Hakuninmaan aseman vaiheista vain parilla lauseella. Katsastusaseman maanrakennustyöt, eli piha-, koerata,- ja rakennuksen perustustyöt alkoivat vuonna 1972. Aseman piti valmistua keväällä 1974, mutta viivästysten myötä se otettiin käyttöön 1.8.1974 osittain keskeneräisenä. Ensimmäisenä katsastettavana oli presidentti Urho Kekkosen edustusauto. Hakuninmaa oli aikanaan Euroopan suurin katsastuskeskus. Toiminta lopetettiin 31.5.2011. Aseman toiminnot siirtyivät Tuupakan/Viinikkalan alueelle toukokuun lopussa avatulle uudelle A-Katsastus Kehä III:n asemalle.

Kysyimme radasta myös A-Katsastukselta palautesivun kautta. He vahvistivat sen olevan entinen Helsingin katsastusaseman koeajorata. Koeajorata vaaditaan vielä nykyisinkin katsastusaseman yhteyteen ja tämä Helsingin aseman rata oli pituudeltaan ja muiltakin ominaisuuksiltaan varsin hyvä. Radalla koeajettiin vuosien saatossa paljon kevyttä ja raskasta ajoneuvokalustoa.
 

 

 

 

Kommentit (0)

Vastauksesi