Mikä on askeleen määritelmä?

Mikä on askeleen määritelmä?

Lisäsin älypuhelimeeni askelmittari sovelluksen. Sovellukseen voi syöttää oman "askeleensa" mitan senttimetreinä. Pohdin sitä, että miten askel määritellään askeleeksi? Eli jos otan 1 askeleen (jokaisella oma mittansa toki). Lähden normaalista seisontaasennosta missä jalat ovat vierekkäin lähtöhetkellä. Aloitan esim. Vasemmalla jalalla. Kun otan 1 askeleen ja pysähdyn, niin onko jalkani asennossa: A) Vasenjalka edellä, oikea jalka lähtöasennossa ? B) Vasen- ja oikeajalka ovat jälleen vierekkäin kuten oli askelten ollessa 0 ? C) Molemmat jalat ovat liikahtaneet ja oikeajalka on edellä ? Sovelluksessa voin laittaa askeleen mitaksi esim. 60cm. Niin onko kyseessä siis yhden jalan liikkuma matka voi kahden jalan summa ? Ja jos summa, niin (vasemmalla aloittaessa) onko oikea tehnyt saman matkan kuin vasen vai pidemmän ?

Kuvat: 
2 vastausta

Yleensä askeleella tarkoitetaan yhden askeleen eli yhden jalan matkaa.

Eri askelmittarit eroavat yleensä siinä, mitä mittaustekniikkaa ne käyttävät.

"Matka saadaan helposti selville kertomalla askelpituus askeleiden määrällä. Useimmat mittarit osaavat tehdä tämän ja näyttää esimerkiksi kuljetun matkan. Edellytyksenä luonnollisesti on, että omaan mittariin on ensin ohjelmoitu oma askelen pituus, koska se vaihtelee eri ihmisillä."

Älypuhelimen askelmittarit perustuu algoritmiin, joka tunnistaa liikkeen ja laskee askeleen matkan liikkuessasi.

Mittauksessa voi olla heittoja eri laitteiden ja sovellusten välillä. Et siis varmaan saa aivan täysin tarkkaa mittausta vasemman ja oikean jalan kulkemasta matkasta, mutta melko tarkan mittauksen saat tavallisella askelmittareilla, jos osaat arvioida tarkasti oman askeleesi pituuden. Askelmittareissa mittaukseen saattaa vaikuttaa mittarin sijoitus.

Älypuhelimet taas mittaavat matkaa GPS-paikantimen avulla, joten matkan mittaus toimii oman kokemukseni perusteella melko luotettavasti. Esimerkiksi Samsung-puhelimeni S Health kävelykaveri mittasi minulle lenkistäni tasan saman matkan kuin kaupungin Liikuntaviraston sivu, joka kertoi lenkin pituuden kyseisellä reitillä.

Oman kokemukseni perusteella älypuhelinten mittarit saattavat olla liian herkkiä tärinälle, jolloin voi olla että mittaus pysähtyy. Olen kokeillut esimerkiksi SportsTrackeria juoksulenkin mittaamiseen Lumia-puhelimella, mutta mittaus keskeytyi jo lenkin puolivälissä. Ongelma voi olla myös, että pehmeällä alustalla otetut askeleet eivät rekisteröidy. Joskus askeleet näkyvät viiveellä, kuten S Health kävelykaverissa.

Viimeiseksi olen kokeillut Android-puhelimen Noom Walkeria, joka käyttämistäni askelmittareista vaikuttaa yksinkertaisimmalta, mutta toimivalta. Se laskee askeleet liikkeen perusteella ilman, että olisin erikseen määritellyt askeleen pituutta ja näyttää jokaisen otetun askeleen.

Katso myös Kuningaskuluttajan ja Hesarin testit olla olevista linkeistä.

 

 

Kommentit (0)
10.04.201509:21
75846
106

Askeleen pituus on normaalin kävelyn aikana (ei liikkeelle lähtiessä) jalasta toiseen (esim toisen kärjestä toisen kärkeen). Mikäli sinulta löytyy pitempi mitta tai jaksat lyhyemmällä pätkissä mitata, olisi lopputulos tarkempi, kun mittaat esim 10 askeleen matkan ja jaat sen 10:llä (et siis aloita seisomisesta vaan merkkaat ekan normaalin askeleen paikan) Esim 6m10cm/10=61cm. Aina parempi mitä pitempi kalibrointimatka, jos jostain (urheilukenttä?) löytyy vaikkapa 100m tarkasti mitattu matka, niin laske sen matkalle käyttämääsi askeleet ja jaa 100m askelten lukumäärällä (esim 100m/167 = 60cm). Tai vastaavasti joku muu matka.

Sentin virhe askeleen pituudessa on n. 16m virhe kilometrin matkalla, en tiedä onko sillä nyt sitten väliä, luultavasti ainakin puolet tuosta syntyy joka tapauksessa epäsäännöllisen astelun/maaston/esteiden myötä.

Kommentit (0)

Vastauksesi