Mikä olisi etiketin mukainen istumajärjestys? järjestän äidilleni ja isälleni...

Mikä olisi etiketin mukainen istumajärjestys? järjestän äidilleni ja isälleni...

Mikä olisi etiketin mukainen istumajärjestys? järjestän äidilleni ja isälleni syntymäpäivä juhlat. Juhlat eivät ole erityisen viralliset, mutta haluaisin oikeaoppisen plaseerauksen.
Vieraita on yksi aviopari ja 4 henkinen perhe (sekä minä, siskoni ja vanhempani)
pöytä on pitkä ja kapea, molempiin päihin tulee 1 istumaan ja molemmille sivuille mahtuu 4 istumaan

Vastaus

Koska pöytäsi on suorakaiteen muotoinen, voit valita joko englantilaisen tai ranskalaisen istumajärjestyksen. Englantilaisen pöytäjärjestyksen mukaan emäntä ja isäntä istuvat pöydän molemmissa päissä. Ranskalaisen tavan mukaan he istuvat pöydän keskivaiheilla vastakkain. Kunniavieraan paikat ovat emännän ja isännän molemmin puolin.

Eli jos siskosi leikkisi "isäntää", teidän paikkanne olisivat joko pöydän päissä tai sitten keskellä ranskalaisen tavan mukaan. Ja edelleen voitte valita:
kansainvälisen käytännön mukaan arvokkain paikka on isännän ja emännän oikealla puolella. Skandinaavinen käytäntö taas sijoittaa kunniavieraat emännän ja isännän sydämen puolelle eli vasemmalle.

Itseäni viehättää ajatus äidin istuttamisesta emännän/tyttären eli siis sinun sydämen puolelle ja vastaavasti isän istuttaminen "isännän"/sisaresi sydämen puolelle. Se tuo mieleen hyvin lämpimiä ajatuksia.

Muuten istumajärjestyksessä pyritään noudattamaan järjestystä, jossa on vuorotellen nainen ja mies. Sukuaterioilla vanhimmat saavat kunniapaikat, niinkuin tässä juuri tapahtuu, ulkomaalaiset asetetaan omien maanmiesten edelle ja vieraat ennen sukulaisia. Jos kaikki vieraat ovat suunnilleen samanarvoisia, kannattaa miettiä, ketkä viihtyvät toistensa seurassa. Aviopuolisoita tai asuinkumppaneita ei sijoiteta vierekkäin.

Oikein iloisia ja onnekkaita sinulle ja perheellesi.

Lähde: Pakarinen, Aila: Juhlitaan taas : Juhlanjärjestäjän uusi käsikirja. WSOY, 1998.

Kommentit (0)

Vastauksesi