Mikä oli maailman ensimmäinen uskonto?

Mikä oli maailman ensimmäinen uskonto?

Enkä tarkoita uskontoa, jota raamattu sanoo, vaan ihan tiedettävissä olevaa ensimmäistä uskontoa.

3 vastausta

Menneisyyden kaivo on niin syvä, että sen pohjalle on vaikea, ellei mahdoton nähdä. Maailman ensimmäistä uskontoa ei pystytä nimeämään, mutta sen ominaisuuksista voidaan tietää jonkin verran.

Toinen ongelmakenttä on se, mitä uskonnolla ylipäätään tarkoitetaan. Lähteenä oleva Uskontotieteen perusteet -aineisto tarjoaa työkaluja sen määrittelemiseen, mitä uskonto on, samoin teorioita uskonnon alkuperästä. Näihin kannattaa tutustua. Aineiston lopussa on linkkejä ja kirjallisuusluettelo. Hyviä näkökulmia avaa Jaakko Hämeen-Anttilan artikkeli Uskonnon kehittyminen Lähi-idässä. (Suora linkki artikkeliin vastauksen lähteissä.) Hämeen-Anttila lähtee liikkeelle 5 000 vuoden takaa sumerilaisten uskonnosta.

Joka tapauksessa uskonnon piiriin kuuluu suuri määrä eri kulttuureissa esiintyviä, hyvinkin erilaisia ajattelumalleja, käyttäytymistapoja ja kokemuksia.

Meidän aikamme suuret maailmanuskonnot ovat suhteellisen nuoria. Varhaisimmat uskonnot muistuttivat pääosaa nykyajan uskonnoista. Suurin osa eli noin 97 prosenttia nykyuskonnoista on nimittäin pieniä ja paikallisia, ja ne perustuvat suulliseen perimätietoon ja yhteisössä vakiintuneeseen käytäntöön.

Maailman vanhimpana temppelinä on tullut tunnetuksi Göbekli Tepe kaakkoisessa Turkissa. Se on peräisin kivikaudelta noin 10 000 vuoden takaa. Rakennelmia on ainakin 20, ja niitä on käytetty rituaalisiin tai uskonnollisiin tarkoituksiin eikä esimerkiksi asuntoina. Varmoja niiden tarkoituksesta ei tietenkään voida olla, sillä ne ovat kirjoitustaitoa edeltävältä ajalta. Arkeologin näkökannalta rakennelmat ovat tyyppiä temppeli. Googlen kuvahaku antaa runsaasti tuloksia hakusanalla göbekli tepe.

(Vastaaja on suorittanut yliopistossa uskontotieteen aineopinnot.)

 

Kommentit (0)
23.09.201723:49
1952
95

Alkujaan on ainakin ollut jonkilainen sielu-vainja-tuonela uskomus, ja ehkä sen rinnalla luonnonvoimien kunnioitus jonkinkaltaisina luonnonhenkinä. Esimmäisenä uskontona voidaan kuitenkin vasta pitää laajalle levinnyttä äiti maa -kulttia, josta kertoo enään venusfiguurit ja kalliomaalausten naishahmot.

Kommentit (0)
05.06.201714:23
7500
64

Vanhinta on tietysti auringon palvonta. Toinen asia on, onko se uskonto.

Kommentit (0)

Vastauksesi