Mikä oli maailman ensimmäinen eläin?

Mikä oli maailman ensimmäinen eläin?

Vastaus
06.09.200813:35
7150
47

Ediacarakaudella(635-542 miljoonaa vuotta sitten) kehittyi alkeellisia, paikoillaan pysyviä merieläimiä, jotka ajan mukaan mutkistuivat, alkoivat liikkua ja saalistaa. Ediacaran eläimistöön kuului merisulkamaisia eläimiä, meduusoja, sienieläimiä ja jaokkeisia samettimatoja(Onychophora) muistuttavia eläimiä ja monia tuntemattomia muotoja. Monet ediacara-eläimet olivat lehdenlitteitä, joskus pyöreitä, joskus pitkulaisia. Litteys liittyi luultavasti eläinten alkeellisuuteen ja tukirangan puutteeseen. Tämä aiheutti näiden eläinten tuhon, kun kambrikauden alussa ilmestyi saalistajaeläimiä, jotka söivät mikrobimatot ja ediacara-faunan pois.

On esitetty spekulaatioita, että monisoluisia olisi ollut jo 1200-1000 miljoonaa vuotta sitten ja että monisoluiset olisivat eronneet sienten kehityslinjasta 650 miljoonaa vuotta sitten. Vasta tänä vuonna (2008) ollaan tultu siihen tulokseen, että sienieläinten sijasta, monisoluiset olisivatkin kehittyneet meduusoista. Mahdollisia matojen jälkiä on löydetty Kiinasta ajalta 700 miljoonaa vuotta sitten ja myös Australiasta ajalta 1000 miljoonaa vuotta sitten. Ediacarakausikin oli prekambrikautta. Prekambrikaudelta on löydetty matojen jälkiä muistuttavia kerrostumia, mutta näistä kiistellään.

Ensimmäinen eläin oli siis joko sienieläin, meduusa tai mato riippuen siitä kuinka laajasti "eläimen" haluat määritellä. Jos eläimellä tulisi olla jonkinlainen virka ja yhteys nykypäivään; vastaisin että ensimmäinen eläin oli jonkin sortin alkeellinen meduusa.

http://wapedia.mobi/fi/Ediacarakausi
http://en.wikipedia.org/wiki/Porifera
http://en.wikipedia.org/wiki/Ctenophora
http://en.wikipedia.org/wiki/Animal

Kommentit (0)

Vastauksesi