Mikä oli ja mitä teki Suomen Maitopropagandatoimisto?

Mikä oli ja mitä teki Suomen Maitopropagandatoimisto?

Mikä oli ja mitä teki Suomen Maitopropagandatoimisto? Olen nähnyt myös vanhan maitotuotteita mainostavan julisteen, jonka allekirjoituksena oli Valtion Maitopropagandatoimisto. Ilmeisesti sama toimisto? Kaikesta päätellen toimiston toiminta on ollut lähellä Valiota. Onko tämä propagandan levittäjä ollut kuitenkin riippumaton ja epäkaupallinen valtion yksikkö?

Vastaus

Valion historiasta kertovissa teoksissa todetaan, että Valio aloitti systemaattisen mainonnan 1920-luvulla, jolloin markkinoille alkoi tulla esimerkiksi kerman kanssa kilpailevia rasvasekoitteita. Mainosten tekijöinä mainitaan mm. Toivo Wikstedt ja Göran Hongell. Kirjoissa on kuvituksena näitä mainoksia, joissa lukee Suomen maitopropagandatoimisto.

Kyseisestä toimistosta ei historiikeissa kuitenkaan ole tarkempia tietoja.
Lähteet:
Hokkanen, Kari, Maidon tie. Valio ja osuusmeijerijärjestö 1905-1980, Valio, 1980.
Perko, Touko, Valio ja suuri murros, Otava, 2005.
Perkon teoksen kirjallisuusluettelossa mainitaan, että vuonna 2005 on julkaistu myös Satu Säilän teos "Se on valkoista. Valion mainonnan historiaa 1905-2005", Valio, Helsinki, mutta kyseistä teosta ei löytynyt kirjastojen kokoelmista.

Toisaalta Apollo - postikorttilehdessä 2/2000 puhutaan maitopropagandatyöstä, jonka Kulutus-maidontuottajain liitto aloitti vuonna 1928. Maitopropagandatoimisto (nimi lehdessä tässä muodossa) julkaisi myös postikortteja. Lehdessä on mm. kuva ilmeisesti Toivo Wikstedtin suunnittelemasta kortista. Lähes identtinen kuva on myös Perkon teoksessa.
Apollon tietojen lähteenä on Maito-Lehti 2-3/1930.

Yleisistä tietosanakirjoista tai maatalouden hakuteoksista en löytänyt mainintaa Suomen tai Valtion maitopropagandatoimistosta.

Lähetän kysymyksen vielä Valiolle ja palaan asiaan jos saan heiltä vastauksen. Valiolta tuli vastaus, jossa asiaa neuvottiin kysymään Maito ja Terveys ry:stä.

Maito ja terveys ry:stä sain kopiot Maito-lehden numerosta 3/1970 ja E.Sauran teoksesta Kulutusmaidontuottajain Liitto 1926-1936, Helsinki, 1937. (s. 25-26, 28)*

Sauran teoksen mukaan Suomen Kulutusmaidontuottajain liitto perusti yhdessä Maidontarkastusyhdistyksen kanssa vuonna 1929 Suomen Maitopropagandatoimiston. (Maidontarkastusyhdistyksessä olivat edustettuina pääkaupungin maitoliikkeet ja kuluttajien edustajia.)
Vuoteen 1936 mennessä Suomen Maitopropagandatoimisto oli julkaissut kahdeksan erilaista seinä- ja näyteikkunajulistetta (yhteensä 48 0000 kpl). Lisäksi kerma ja maito aiheisia lentolehtisiä ja ohjekirjoja oli julkaistu yli 500 000 kpl ja mainoskortteja yhteensä 200 000 kpl.
Maitopropagandatoimisto toimitti sanoma- ja aikakauslehdille mm. ulkomaalaisten lääkäreiden kirjoittamia maitoa ja sen käyttöä käsitteleviä artikkeleita.
Lisäksi toimisto järjesti esitelmätilaisuuksia, joita lähetettiin myös radiossa.
Maitopropagandatoimiston työn rahoitti pääasiassa Kulutusmaidontuottajain liitto, mutta jonkin verran tukea, noin 7 %, tuli myös valtiolta.
Suomen Maitopropagandatoimiston työtä jatkaa vuonna 1958 perustettu Maito ja Terveys ry.

*Maito-lehteä tai Sauran kirjaa ei ole HelMet-kirjastojen kokoelmissa, mutta ne löytyvät Kansalliskirjastosta.
https://fennica.linneanet.fi/

Kommentit (0)

Vastauksesi