Mikä oli hevosen arvo talvisodassa?

Mikä oli hevosen arvo talvisodassa?

Tähän voi vastata monimutkaisesti.

Vastaus

Hevonen oli talvisodassa erittäin tärkeä joukkojen liikkuvuuden ja huollon kannalta. Suomessa oli talvisodan alla kaikkiaan vain noin 53 000 autoa. Syyskuussa 1939 puolustusvoimien rauhanajan joukoilla oli käytössään 4700 hevosta, mutta vain 134 kuorma-autoa. Hevoskannan selvittämiseksi kotijoukkojen esikunnan eläinlääkintätoimisto suoritti hevosten luetteloinnin. Maamme 386 000 hevosesta oli sotakelpoisia laskelmien mukaan 173 297. Kunnille oli määritelty tietyin perustein hevosluovutusnormit. Valtioneuvosto myönsi määrärahan korvausten maksamiseksi niille henkilöille joiden hevoset oli otettu puolustusvoimien käyttöön. Hevosista voitiin maksaa 5000-12 000 markkaa ja kesäkäyttöön tarkoitetuista kärryistä valjaineen 950-2 200 markkaa.

Armeijan käyttöön oli otettu talvisodan loppuun mennessä lähes 72 000 hevosta. Tappiot kuolleina, kadonneina tai lopetettuina olivat 7 204 hevosta. 15 000 miehen divisioonan käytössä oli keskimäärin 3 500 hevosta (3 500-5 000) ja 120 moottoriajoneuvoa. Rykmenttiä kohti saattoi olla vain yksi henkilöauto ja 500 hevosta, eli joukkojen liikkuvuus oli apostolinkyydin lisäksi paljolti hevosten varassa. Tykistö oli eräitä raskaan patteriston poikkeuksia lukuunottamatta hevosvetoista. Haavoittuneiden evakuoinnissa hevosilla oli merkittävä osuus. Vaikka pitkissä tiekuljetuksissa moottoroitu kalusto oli tehokkaampaa, ei vaikeissa olosuhteissa ja tiettömien taipaleiden takana olleiden joukkojen huolto olisi ilman hevosia onnistunut.

Hevosten arvo ymmärrettiin kentällä ja niistä pyrittiin pitämään yleensä hyvää huolta. Haavoittuneet tai sairastuneet hevoset hoidettiin mahdollisuuksien mukaan kuntoon. Tutuksi käyneen hevosen menetys kirpaisi ajomiehiä. Sodan jälkeen hengissä selvinneiden suomenhevosten työt jatkuivat kotiuttamisen jälkeen ja taisteluista palanneita pidettiin sotasankareina siinä missä sotilaitakin. Kunnioitus sotahevosia kohtaan ilmenee myös niistä kirjoitetuissa kirjoissa ja muisteloissa. Saivatpa sodissa 1939-1944 kaatuneet suomenhevoset viime vuonna oman muistomerkkinsäkin Myllykoskella. Sotahevosen patsas pystytettiin Seinäjoelle jo aiemmin 1997.

Aika perinteinen vastaus tästä taisi tulla. Mutta kuten sanottu, kirjallisuutta aiheesta löytyy jos haluat syventää tietämystäsi.

Kommentit (0)

Vastauksesi