Mikä on nykyaikaisen helikopterin maksimi lentokorkeus?

Mikä on nykyaikaisen helikopterin maksimi lentokorkeus?

Mikä on nykyaikaisen helikopterin maksimi lentokorkeus? Voiko helikopterilla nousta teoriassa rajattomasti vai tuleeko vastaan jokin korkeus mitä ei voi ylittää esim. jos ilmantiheys ohenee ja roottorinlavat eivät kykene enää nostamaan helikopteria ylöspäin.

Vastaus

Helikopterilennon korkeusennätys on ranskalaisen Jean Bouletin nimissä ja ennätys on vuodelta 1972. Boulet saavutti SA 315-001 Lama kopterillaan 12 442 metrin korkeuden. Lama oli erityisesti vuoristo-olosuhteisiin tarkoitettu pelastus- ja työkopteri. Ennätyslennolla käytetty yksilö oli riisuttu kaikesta painolastista. Jo ennätyksen pitkäikäisyys viittaa siihen, että saavutettu korkeus on melko lähellä teoreettista maksimikorkeutta.

Toisin kuin suihkumoottorit, jotka hyötyvät ohuemmasta ilmasta, potkurilla tai roottorilla varustetut laitteet menettävät nostotehoaan suurissa korkeuksissa.

Valitettavasti helikopterin absoluuttista maksimikorkeutta ei voida luotettavasti arvioida sillä niin paljon riippuu kunkin laitteen rakenteesta. Selvää kuitenkin on, että helikopteri ei voi nousta edes teoreettisesti loputtomasti ylöspäin.

Viimeaikaisista helikopteriennätyksistä kannattanee mainita Eurocopterin koelentäjän Didier Delsallen vuonna 2005 tekemä laskeutumis-nousu-ennätys, jossa Delsalle lensi Ecureuil/AStar AS 350 B3-kopterinsa Mount Everestin huipulle ja takaisin tehden välilaskun huipun tuntumaan. Laskeutuminen oli tosin vain kahden minuutin pituinen maakosketus, sillä huipulla ei ole sopivaa laskeutumiskohtaa. Lennon tarkoituksena oli tutkia helikopterilla tehtävän pelastuslennon mahdollisuutta Mount Everestin valloittajien turvaksi.

Tässä vielä video ennätyslennosta:

http://www.eurocopter.com/everest/video/MC_NET_ZICOFF.wmv

Kommentit (0)

Vastauksesi