mikä on nopein lentävä hyönteinen jossaa näin että himalajan vuoristossa...

mikä on nopein lentävä hyönteinen jossaa näin että himalajan vuoristossa...

Vastaus

Hyönteisen suurin lentonopeus ei ole täysin yksiselitteinen asia. Pitää ensiksi päättää, lasketaanko pelkkä lentonopeus ilman tuulta vai hyväksytäänkö ennätykseksi tuulen mukana saavutettu vauhti. Eroa on myös siinä, käytetäänkö pelkkiä arvioituja nopeuksia vai luotettavia mittaustuloksia. Nämä alla esitetyt maininnat eivät toki sulje pois sitä, etteikö nopeampiakin hyönteisiä vielä olisi olemassa.

Luotettavien mittaustulosten mukaan nopeimpiin lentäjiin lukeutuvat eräs kulkuheinäsirkkalaji, jonka tieteellinen nimi on Schistocerca gregaria, ja eräs yöperhoslaji, tieteelliseltä nimeltään Helicoverpa zea. Ensiksi mainitun yksilöiden keskinopeus oli mittauksissa 30–36 km/h. Jälkimmäisen yksilöt taas lensivät keskimäärin nopeudella 20–36 km/h.

Ilmavirtaukset lisäävät kuitenkin suuresti hyönteisten lentonopeutta. Jos tuulen mukana lennetyt nopeudet hyväksytään ennätyksiksi, niin vaellusmaayökkösen (Agrotis ipsilon) nopeus on ollut satojen metrien korkeudessa ilmavirroissa ollut jopa 97–113 km/h.

On arvioitu, että paarmalaji Hybomitra hinei voi saavuttaa niinkin suuren nopeuden kuin 145 km/h, vaikka siitä ei olekaan luotettavia mittaustuloksia. 1920-luvulla väitettiin, että kiiliäiskärpästen suku Cephenemyia voisi lentää 1 287 km/h, mutta jo 1930-luvulla se osoitettiin suureksi liioitteluksi: todellinen lentonopeus olisi vain arviolta vaatimattomampi 40 km/h.

Floridan yliopiston ”Book of Insect Records” sisältää kokonaisen luvun nopeimmin lentävistä hyönteisestä, ja se löytyy osoitteesta http://entomology.ifas.ufl.edu/walker/ufbir/chapters/chapter_01.shtml. Siellä kerrotaan aiheesta tarkemmin ja annetaan myös lähteitä hyönteisten nopeuksien tutkimuksista. Suomeksi nopeimmista lentäjistä löytyy tietoa osoitteesta http://www.mm.helsinki.fi/mmeko/kurssit/ME473/Anni/Nopein.pdf.

Kommentit (0)

Vastauksesi